Először is, a nokedli a nudli. Nem, a galuska a nokedli. De róla a végén.
Spätzle
A német Spatz jelentése veréb, a tészta neve tehát nem mást jelent, mint, hogy verebecske. Nokedlink sváb megfelelője, csak kicsit vékonyabb, kicsit hosszabb, és kevésbé köret, inkább önálló fogás. A legnépszerűbb sós változata a sajtos-hagymás (olyannyira, hogy sok helyen a spätzle ezt a sajtos megoldást jelenti alapból). A magyar konyhától a dél-tiroli régión keresztül egész Elzászig megtalálható, minden tájegységnek van valami feltétje, van, ahol édesen is fogyasztják. Jellegzetes megoldás a spätzle lencsével (húsok mellé), savanyú káposztával vagy sajttal. Készülhet nokedliszaggatóval (ekkor tömzsibb lesz), kézzel (ekkor vékonyabb), vagy az erre a célra használatos spätzlenyomóval (ami megtévesztően hasonlít a sima krumplinyomóra, hogy legyen még egy párhuzamunk).
Schupfnudel
Azaz sodort nudli, és a tésztája is a mi nudlink rokona, rozs- vagy búzalisztből és burgonyából készülő, német-osztrák tésztaétel. Nevét a készítési folyamatnak arról a részéről kapta, amikor a tésztát két tenyér közé véve hengeresre sodorják. Németországban főleg sváb és Baden-környéki vidékeken népszerű. Hogy főzni vagy sütni kell-e a tésztát, abban vérre menő nézetkülönbségek vannak, bizonyos források szerint kizárólag a sós vízben kifőzés megfelelő, míg mások szerint csak sütni szabad. Mi főztük.
Halusky
Szlovákiában népszerű, ez a sztrapacska tésztája. A halusky a mi nokedlinkhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tésztája krumplit is tartalmaz, így lesz a nudlink közelebbi rokona a nagy tészta. Leggyakoribb a juhtúrós és a káposztás-húsos megoldás, a juhtúrós sztrapacskát talán senkinek sem kell bemutatnunk, eddigi legjobb formájában pörkölt vagy rántott hús mellé ettük, mert kell az energia, mi másért. Esetleg az íze végett.
Gnocchi
Az olasz konyha nudliját készítik burgonya nélkül is, de legelterjedtebb formájában krumplis. Hagyományosan leves helyett, első fogásként (primi piatti) fogyasztják. Arányai eltérnek a mi krumplis alaptésztánktól, a jó gnocchi habos. Így lesz habos.
Passatelli
Zsemlemorzsából, tojásból és parmezánból készült, általában levesbetétként fogyasztott tészta. Az alaprepectbe gyakran kevernek darált szalámit, elsősorban mortadellát, így ez a tészta már egy elég szokatlan mutációként kerülhetett csak ide.
És a nokedli. Vagy galuska.
Amiben nincs krumpli, cserébe van benne tojás, sőt, néha még az se. A tojásos nokedlit sokan tartják túlértékeltnek, ahogy egyesek képesek leszólni a zöldborsólevest, de ők a telet szeretik, mi pedig örülünk a tavasznak. Még akkor is jelzik a tavaszt, ha már egész évben kapni fejes salátát és zöldborsót, így gyerekkorunk szezonális örömei mára maníros marhaságokká nyomorodtak, de attól még százezrek szent étele a tojásos nokedli. Az egyik első konyhai művelet, amit megtanulva már nagynak érezhették magukat a kislányok, hiszen csúszós nokedlit szaggatni egy éles késsel a nehéz vágódeszkáról a lobogó víz felett már felelősség. A nokedli - vagy ahogy éttermekben mondják, galuska - túlnőtt egy olcsó köreten, ahogy a gnocchi is sokkal többet jelent Olaszországban egy olcsó tésztánál, és a megszokott köret helyett bátran használhatjuk akár tésztaként, pestóval vagy eleve medvehagymásan.
Nudli. Vagy angyalbögyörő.
Klasszikus krumplis tészta, főtt, áttört krumpli és liszt keveréke fél kisujjnyi, vagy ahogy másik neve mutatja, kuki méretre sodorva és kifőzve, majd zsemlemorzsába hempergetve.
A nagy testvér szilvás gombócról majd külön.
Receptek: