A paradicsomlének fura a színe, a répalé legyártása nagyon szaporátlannak tűnik, a szőlő habos, a körtelé pedig darabos. Mosogatni is kell utána, és még mindig sokan furán néznek, ha őrületes színű cékla- vagy töklevet iszunk a szűrt almalé helyett. Cserébe biztosan tudhatjuk, hogy nincs színezőanyag az italban, ha termelőtől vesszük a zöldséget és gyümölcsöt, az is biztos, hogy nem utaztatták benzinfalókkal, és biztos nincs környezetszennyező dobozolás sem. Ráadásul, ha otthon készítjük a gyümölcs- és zöldségleveket, úgy párosíthatjuk az ízeket, ahogy szeretnénk, és nem, nem mindegyik rettenetes ízű.
A divatos léböjtkúrát megkönnyíti, ha már tudjuk, melyik zöldség és gyümölcs illik össze, és így biztosan egészséges löttyöket iszunk, és a gyerekek is szeretik, ha lehet reszelni vagy - áldásos esetben - géppel centrifugálni a konyhában. Néhány házi ivólé és hatásaik következnek, ezeket lehet variálni és újítani is. Szinte minden, ami zöldség vagy gyümölcs, levesíthető. Könnyebben elfogy a napi ajánlott folyadékmennyiség (2-3 liter) is, ha változatos, amit iszunk.
A céklalé például erősíti az emésztőszerveket és jó immunerősítő, folsavai segítik a hormonok, enzimek és ingerületátvivő anyagok termelését, a vas hasznosulását. A cékla egyébként is lúgosít, segít a vörösvérsejtképzésben és jó antioxidáns.
A répalevekben (a répában) lévő karotinok az A-vitamin előanyagai és természetes antioxidánsok. Védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, így például az agyi érelzáródás ellen is. Erősítik a nyálkahártyát, a szemet, hajat, körmöt, az immunrendszert, és segítik a sebgyógyulást. A répalé menő szinte mindenféle anyagcserezavarra, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, és erősíti az idegeket.
A gyömbér jó torokfájásra, magában, főzetként is elkészíthető (lereszelve, forrás után 5-10 percig főzve). Gyulladáscsökkentő cseranyagokat tartalmaz, ezért enyhíti a fájdalmat. Elképesztő színű lé jön ki a rengeteg répából. Számítsunk rá, hogy 3-4 nagyobb répa kell egy pohárnyi italhoz, ne adjuk fel az első lereszelése után.
A sütőtököt a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek gyógyítására használták, mivel a répában is meglévő karotin a tökben is megtalálható, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Sok benne a kalcium és a B3-vitamin is. A répa, az alma, a narancs is a sütőtök barátja, érdemes több variációval kísérletezni, úgyis tökszezon van.
Az alma gyümölcssav- és vitamintartalma (A és B) is magas, több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.
Érdemes kihasználni a szőlő adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma.
Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.
A paradicsom vitaminjai közül a C-vitamin vezet (20-30 mg), de még 11-12-féle tobzódik benne, köztük az A, B1, B2, K. Ráadásul egy most közzétett tanulmányból kiderült, hogy a sok paradicsomot fogyasztók körében jóval alacsonyabb a stroke előfordulásának kockázata, mint azoknál, akik keveset esznek belőle. Ne lepődjenek meg, ha a paradicsomlé (főleg valamilyen zöldfűszerrel keverve) nem a megszokott színhatást hozza. Kicsit zöldes, igaz, és inkább hasonlít egy hideg zöldségleveshez, mint ivóléhez, ha azonban elengedjük a Bloody Maryvel szemben támasztott színelvárásainkat, egészséges ízbombát kapunk, és örülhetünk is neki.
A paradicsomhoz a lehető legegyszerűbben párosítható zellerszár javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zellerlé segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.
A körte nagyon jó rostforrás. Segít szabályozni a koleszterin- és vércukorszintet. C-vitamin- és rézforrás, és antioxidáns hatású, vagyis véd a káros szabadgyökök ellen, és erősíti az immunrendszert. Kis mennyiségben még B1-, B2-, E- és A-vitamint, továbbá karotint, niacint és biotint is tartalmaz. Mivel azonban tápanyagban szegény gyümölcs, nem ajánlott kúraszerű diétát tartani vele.