Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 12 óra
Alapanyagok:
A sodóhoz:
Először a sodót készítem el: a tejet a tejszínnel, a vanília kikapart magjával és a cukorral felmelegítem. A tojásokat külön tálban felverem, majd lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a forró tejet. A keveréket visszaöntöm a fazékba, alacsony lángra teszem, és kevergetve addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Felforrni nem engedem. Külön edénybe öntve hagyom kihűlni. A lekvárt néhány evőkanál vízzel és rummal felforralom, hagyom kihűlni. A piskótát egy nagy üvegtál aljába tépkedem, majd meglocsolom a lekvárral. Ráöntöm a sodót, és egy éjszakára behűtöm. A habbá vert tejszínnel, mandulával a tetején tálalom, idényben a lekvárhoz passzoló friss gyümölcsöt is adok hozzá.