Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó másfél óra+1 hét
Alapanyagok:
A birsalmákat héjastul, magostul felnegyedelem, kevés vízben 20 perc alatt puhára főzöm. Eltávolítom a héját és a magházát, leturmixolom. Hozzáadom a citromlevet és a cukrot - ez hagyományosan a gyümölcs súlyával megegyező mennyiség, mi ennek a felét használtuk - és sűrűn kevergetve, alacsony lángon addig főzöm, míg a lábos alja látszani nem kezd keverés közben. Sütőpapíros tepsibe (celofánnal bélelt kis formákba) rendezem, ízlés szerint diót, mandulát teszek közé, és száraz, hűvös helyen egy hétig békén hagyom. Ezután hónapokig eláll - sajttal, salátákba, esetleg sült húsok kenegetésére, máznak, vagy magában nassolnivalónak fogyasztom.