Kandírozott gyömbér
![kandírozott gyömbér](https://cdn.origo.hu/2023/12/0pyIjXr_u7DJuMFSZ3uUJKe9ZIdfKhmHo9xyfOehNi4/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U5MzEzNzVhMzA4MzQ3MTJiYjcyZjZiYTE3ODEyOTJh.webp)
Elkészítési idő: nettó 35 perc, bruttó 5 óra
Hozzávalók:
A gyömbért alaposan meghámozom - macerás művelet ez, de hamarabb végeznek vele, mint gondolnák, egy kiskanállal könnyedén le lehet kapirgálni róla. Vizet kezdek forralni, ezalatt a gyömbért kisebb kockákra vágom. Ha a víz felforrt, egy csipet sóval együtt beleszórom a gyömbért, 10-15 percig főzöm, majd leszűröm.
Ezután szirupot készítek: a vizet a cukorral addig főzöm, amíg enyhén besűrűsödik, szálat húz az ujjaim között. Ekkor beleszórom a gyömbérkockákat, majd nagyjából 1 óra alatt opálosra forralom őket. Ha a szirup közben túl sűrű lesz, cukorral és kevés vízzel pótolom. Ha elkészült, lecsöpögtetem a szirupot, a gyömbért sütőpapírral bélelt tepsire borítom és megszórom cukorral. 1-2 nap alatt teljesen kiszárad, de 40-50 fokos sütőbe téve 2 óra alatt teljesen elkészül. A megmaradt szirupot ne öntsék ki, nagyon jó ízesítő lehet méz vagy cukor helyett teába, forralt borba, lekvárokba, esetleg salátákra öntve, de szörpnek is finom egy kis citromlével.