A gyömbér

gyömbérsör
Vágólapra másolva!
Gyékényszerű gyógy- és fűszernövény, amely gyomornyugtató, de agyserkentő is. Sütemények ízesítőjeként, szörpnek vagy sörnek ismerjük elsősorban, de remekül feldobja az olyan alapanyagokat is, mint a zúza vagy a marhanyelv. Csípős, édes, illatos: a gyömbér.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

A gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék családjába tartozó gyékényszerű, egyszikű növény, amelynek a gyökerét használjuk fel fűszerként, gyógynövényként. Dél- és Kelet-Ázsiából származik, manapság Indiában, Kínában, Japánban, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Nigériában is termesztik.

A gyömbért már évezredek óta ismerjük gyógy- és fűszernövényként, a kínai és az indiai konyha és orvostudomány (például az ajurvéda) egyik fő alapanyaga. Az ókori Rómával az indiaiak ismertették meg, a birodalom bukása után az arabok vették át a hatalmat a fűszerkereskedelem felett, ezzel egyidőben a gyömbér népszerűvé és értékessé vált. Jellemzően tartósítva, édességként kereskedtek vele.

A nyugati országokban írós-tejes italokat ízesítettek a gyömbérrel már a 11. században, viszont csak később vált igazán használttá a konyhákban: gyömbérpasztával ízesítettek húsokat, majd állítólag az 1500-as években I. Erzsébet angol királynő találta ki a mézeskalácsot (angolul gingerbread), ami azóta elválaszthatatlan a karácsonytól. Afrikába és a Karib-tengerre a 15. században jutott el, azóta az egész trópusokon termesztenek gyömbért. Afrikában és Európában is elterjedt volt, hogy a gyömbért afrodiziákumként használták.

Gyógyhatás

Az indiai természetes orvoslás (ajurvéda) szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti és fokozza az intelligenciát. A gyömbérből készíthetnek teát, amely enyhíti a hányingert, gyomornyugtató, csillapítja a gyomorgörcsöt, valamint étvágygerjesztő hatású, ezért tengeribetegség. utazási rosszullét esetén is ajánlják, csak úgy, mint a gyömbérsört. A gyömbérteát és gyömbéres fürdőt az ázsiai természetgyógyászatban izomfájdalmak, reuma, megfázás kezelésére használják, de a gyömbér emellett csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, véralvadásgátló, jótékonyan hat a visszerekre. A kandírozott gyömbér enyhíti a torokfájást, köhögést, csípőssége miatt az orrdugulást is, így télen a méz és a fokhagyma mellett az ember egyik legjobb barátja.

A gyömbérből nyert illóolaj nyugtató hatású, erősíti az immunrendszert, influenzás időszakban érdemes elővenni.

Mihez illik?

A gyömbér friss, fűszeres illatú, nyersen kissé csípős. Keveset is elég belőle használni, nagy mértékben ugyanis szappanízűvé teszi az ételeket, ami minden más ízt elnyom. A távol-keleti konyha jellegzetes fűszere, használják leveskhez, egytálételekhez, húsokhoz, és a curryhez, amely révén Angliában is népszerűvé vált. Gyümölcsök közül illik a barackhoz, eperhez, citromhoz, szilvához, almához, de nagyon jó páros mangóval is. Használhatjuk frissen vagy őrölve, de megtalálható szárítva is.

Frissen szárnyasok, bárány, vadhús, hal és a tenger gyümölcsei fűszere, de jól illik sertés- és marhahúshoz is, valamint zöldségekhez, savanyúságokhoz. Ehhez a gyömbért először meg kell hámozni, amely a girbe-gurba gyökereknél néha egyáltalán nem egyszerű. Leghatékonyabban ezt egy zöldséghámozóval tudják megoldani, de ha túlságosan görbe a gyömbér, akkor egy evőkanállal is könnyen lekaparható a héja. Mindig feszes, kemény gyömbért válasszanak, ezeket egyrészt könnyebb hámozni, másrészt a fiatal, zsenge gyökerekkel egyszerű dolgozni, szeletelni, reszelni, az öreg gyömbér általában fás, ami munka közben szálakra bomlik, nehezebben puhul, valamint szappanosabb íze van, ami pedig elég idegesítő tud lenni.

Az őrölt gyömbérrel általában édességeket, süteményeket ízesítünk, a fahéjhoz hasonlóan többnyire mézeskalácsba tesszük, jól megy viszont csokoládéhoz, gyümölcslevekhez-salátákhoz. Készíthetnek belőle házi gyömbérsört, a kandírozott gyömbér szirupjából pedig jeges szörpöt nyárra, de ezzel ízesíthetnek teát is.

Gyömbéres receptek a Táfelspiccen:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!