Elkészítési idő:
Alapanyagok:
Mindenekelőtt a lisztből és a vajból a szokásos módon omlós tésztát gyúrunk. Ha eddig még nem volt szokásunk omlós tésztát gyúrni, akkor vegyük elő a robotgépet, szórjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a hűtőből kivett és felkockázott vajat, sózzuk és pár másodperc alatt őröljük össze. A kapott szemcsés állagú képződményt öntsük ki egy rozsdamentes acéltálcára, képezzünk mélyedést a közepén, öntsünk bele hét centiliter vizet, és dolgozzuk össze sima, rugalmas tésztává. Csak addig gyurmáljuk, amíg okvetlen muszáj, és inkább csak az ujjainkat használva, hogy a kezünk melegét át ne vegye. Ha kész, műanyag fóliába tekerjük és minimum negyven percre a hűtőbe rakjuk.
Elkészítjük a besamelt, azaz a vajon addig kevergetjük a lisztet, amíg némi színt nem kap, felöntjük a hideg tejjel, sózzuk és sűrűre forraljuk, közben némi szerecsendiót reszelünk bele. Ne legyen csomós, ha egy mód van rá.
A spárgát a szokásos módon megfőzzük, a hegyeket levágjuk és külön félretesszük, a többit nagyjából egycentis darabokra vágjuk, vagy ahogy épp sikerül.
Felkarikázzuk a póré fehér részét és olaj-vaj keveréken puhára pároljuk. Hozzáadjuk a főtt és összevagdalt spárgát - a hegyeket nem -, pár perccel később pedig a nem túl apróra összevagdalt füstölt lazacot. Beleöntjük a tejszínt, egy perccel később pedig a besamelt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, további öt percig főzzük.
Közben a tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy huszonhat centis átmérőjű tortaformát. A fölösleges részt levágjuk, ebből szúrjunk ki tetszésünk szerinti idomokat, amelyeket a torta felszínén majd gusztusosan elrendezünk. Legyünk kreatívak, de mértéktartók. A torta közepén sugarasan elhelyezzük a spárgafejeket, végül az egész képződmény tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük és százkilencven fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük. Légkeveréses sütőben százhetven fok és húsz perc, vagy valahogy így, lényeg az, hogy a tészta aranyszínű legyen és ropogós. Öt perc pihentetés után fogyasztható, de jó langyosan és szobahőmérsékleten is. Kitűnő előétel, de egy üveg bor kísérőjeként önálló vacsorának is megfelel.