Bár Julia Child is halálra rémít mindenkit, aki a francia konyha iránt érdeklődik, de ha vannak fogások, amelyekre gyönyörűen illik a kissé elhasznált rusztikus jelző, azokat a francia vidéken lehet megtalálni a legrusztikusabb kivitelben. Telivér francia ételek, amelyek akár magyarok is lehetnének, így bármikor, bárhol lerakhatják őket az asztalra, és beleszakadni se kell.
Káposztás lepény, természetesen sok húsos szalonnával - ennyit a mediterrán diétáról.
Tarte flambée, azaz vöröshagymás pizza, sok borssal, füstölt szalonnával, és egy jellegzetes elzászi fogás.
Ratatouille, azaz a francia lecsó, kicsit többfajta zöldséggel, mint a mi lecsónk, de ugyanolyan kőegyszerű zöldséges ragu ez is.
A francia hagymaleves időigényes, de pár egyszerű alapanyagból - hagyma, sajt - képes csodát tenni. A klasszikus recept és egy ciderrel készült változat.
A legcsodálatosabb sós pite talán a bonyolult nevű pissaladiere, amely fanyar olívabogyóval és sós szardellával készül.
Ahogy talán a legjobb halas pite a pissaladiere, a rillette, azaz húslekvár az egyik legjobb dolog, ami a nyesedékkel történhet. Zsírban főtt hús szálakra szedve és kenyérre kenve.
És végül egy francia desszert, amelyhez se tapasztalat, se különleges sütő nem kell, a szuper tejes pite, a clafoutis.