Fahéjas-mandulás epertorta

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 1,5 óra

Alapanyagok:

  • húsz-húsz deka liszt, őrölt mandula, vaj és nádcukor
  • két kiskanál sütőpor
  • egy evőka­nál őrölt fahéj
  • egy nagy tojás és egynek a sárgája
  • fél kiló eper
  • a tetejére ízlés szerint porcukor, mellé tálaláskor tejszínhab vagy tejszínhab és görög joghurt egy-egy arányú keveréke

Nagyon finom sütemény és nagyon házias jellegű, egy food stylist diplomamunkájá­nak egész biztosan nem menne el. Olyan, mintha a nagymamánk sütötte volna, bár ízre lehet, hogy jobb.

A sütőt százhatvan fokra előmelegítjük. Fogunk egy kapcsos tortaformát, az alját le­terítjük sütőpapírral, az oldalait megvajazzuk.

Robotgépben a lisztet, mandulát vajat, cukrot, sütőport, fahéjat és tojássárgáját si­mára keverjük, a keverék felét elterítjük a forma alján, rárakjuk a szeletelt epret, arra pedig a keverék másik felét. Legalább egy óráig, esetleg kicsivel tovább sütjük. Az el­ső negyven perc elteltével nézzünk rá, ha nagyon barnulna, fóliával lazán terítsük le.

Miután kivettük a sütőből, hagyjuk hűlni egy keveset, majd vegyük ki a formából és csúsztassuk tálra. Melegen is és hidegen is jó. A tetejét meg lehet szórni porcukorral, attól családiasabb benyomást kelt, más kérdés, hogy a tésztában húsz deka cukor eleve van, így gyanítható, hogy a szervezetünk többet már nemigen kíván. Cikkekre vágva, tejszínhab és görög joghurt keverékével, vagy csak tejszínhabbal, vagy önma­gában fogyasztandó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!