Krumplifánk
![krumplifánk](https://cdn.origo.hu/2023/12/eRIajQ2j4VWYfV04Nq-zv57HhohRFarJrHrV7BhGSZE/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA0OGViY2Y5YTRlMTRiMTE5ZmQ2NGVkN2Y2NjQwNWVm.webp)
Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2 óra
Alapanyagok:
olaj a sütéshez
A krumplit héjában puhára főzöm, még melegen lehúzom a héját, majd a vajjal összetöröm. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatom, összedagasztom a krumplival és a liszttel, sózom. Meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztem (kb. egy óra alatt). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. További fél órát hagyom kelni. Az olajat felforrósítom, és a fánkokat kb. négyesével, 2 perc alatt kisütöm. Ha nem fordul meg magától, közben megfordítom. Köretnek vagy mártogatósokkal magában tálalom.