A szabályok pofonegyszerűek, és bár mindenki ismeri, ide leírjuk: valahányszor a következő, tematikára jellemző, vagy inkább már túl jellemző esetleg közhelyes, sőt modoros, vagy vicces, mégsem egyedi dolgokat látjuk/halljuk, muszáj inni egy italt. Hogy az pohár bor, sör, vagy egy feles, mindenki döntse el saját maga. A legideálisabb helyszín az, ami hallótávolságra van a színpadtól, és jó rálátás nyílik a legforgalmasabb részekre is.
A harmadik Gourmet Fesztivál és rengeteg gasztronomómiai központú eseményen összegyűjtött tapasztalataink alapján állítottuk össze a listát, megbízhatnak bennünk, a móka garantált.
- Valaki a pohár talpát szigorúan az asztalon tartva centrifugálja a bort, mert látta annak idején a Kerülőutak című filmben, hogy ez így szakértő.
- Ugyanezt felemelt pohárral a nap felé tartva, annak ellenére, hogy a napot mordori gomolyfelhőréteg takarja el.
- Valaki a boros poharat szigorúan a talpánál, két ujjal fogva tartja, mint a sommelier-k.
- Meglátunk valakit gumicsizmában, miközben a legnagyobb sár fél centi.
- Elhangzik a színpadon, hogy "minden a jó alapanyagon múlik".
- Elhangzik a színpadon a kézműves, a bio vagy az öko.
- Valahol valaki kimondja a szürkemarha, mangalica, medvehagyma szavakat.
- Valahol feltűnik egy csutakra berúgott ún. médiaszemélyiség.
- Valaki komlóhangsúlyos sört kér az Élesztőnél.
- Látunk valakit bemenni a Samsung lekerített, szigorúan őrzött VIP lounge-ába, és az ott kitett pogácsából falatozni.
- Valahányszor valaki macaront keres, ami itt csak egy helyen volt, ott is minek, hála az istennek.
- Feltűnik egy fancsali képpel mászkáló gasztroblogger.
- Emberek instagrammal azt fotózzák, ahogy a barátaik esznek.
- Meghalljuk valaki szájából, hogy gasztroforradalom. Vagy csak eszünkbe jut ez a szó magunktól.
- Bárki a környezetünkben összehasonlítást tesz a Streetfood fesztivállal, és vagy az, vagy ez a bezzeg.
- Meglátják Papeszkát, szerkesztőségi kiskutyánkat valaki ölébe ugrani.