125 grammos panna cottákat készítettünk, de az arányokat most itt 1 liter tejszínre adjuk meg, mi is abból számoltuk vissza.
1. Egy alaprecept aránya, amit már ismerünk, és eléggé biztonsági arány, kicsit túl fix állagot eredményez, de ez a zselatinmennyiség még nem teszi remegős és keménnyé a pannát. Ez az arány 1 liter 30%-os tejszínhez, 2 rúd vanília kikapart magjaihoz és 300 g cukorhoz (ez lehet kevesebb) 17,5 g zselatint használ. Ennek a zselatinnak a mennyiségét csökkentettük fokozatosan a következő öt panna cottában.
2. 15 g
3. 12,5 g
4. 10 g
5. 7,5 g
6. 5 g
A végeredmény
A 125 mililiteres kiszerelésben (ez egy kellemes adag, kevés gyümölccsel körítve bőven elég ennyi ebből a tömény édességből) a 4. számú panna cotta adta azt az eredményt, ami éppenhogy egyben borul ki (hasznos tipp: mielőtt kiborítják, mártsák 3 másodpercre lobogó vízbe a formát, szebben fog kicsúszni) a formából, de ha túl keményen koppantjuk le a tányért az asztalra, vagy hozzáérünk a villával, bizony szétomlik, ahogy a képen is látszik. A 6. teljesen szétfolyt, az 5. versenyző pohárból kanalazható panna cottának tökéletes lenne, a többiek viszont nem voltak elég omlósak.
Nagyobb méretű adag esetén elképzelhető, hogy más arány a tökéletes, de mivel sok embernek sok panna cottát már régen danettes pohárban készít minden élelmes háziasszony, mi is megmaradhatunk a 125 ml-es kiszerelésnél.