Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 1,5 óra + 12 óra pihentetés
Alapanyagok (irányadó):
A barackot mindig megtisztított, héjtalan-magtalan állapotában számoljuk, 1 kg barackhoz jön 40 dkg cukor, ilyen arányban kell folytatni a számolást. Tehát a barackot fél percre forró vízbe mártom, lehúzom a héját, kiveszem a magját, ez a kiindulási pont.
A barackokat a cukorral rétegezem, lehetőleg egy olyan edényben, amelyben később főzöm a dzsemet, úgy, hogy a tetején mindig cukor legyen. 12 órára vagy egy éjszakára lefedve hagyom. Ezután alacsony lángon főzni kezdem, a forrástól számított 20 percig rotyogtatom, közben a barackok elkezdenek szétesni, de persze az sem baj, ha egyben maradnak.
Egy nagyobb serpenyőbe vagy fazékba kevés vizet töltök, beleállítom a tiszta befőttes üvegeket úgy, hogy a víz gyöngyözve forrjon körülötte. Megtöltöm az üvegeket a forró dzsemmel, mindegyik tetejére egy kanál forró rumot teszek, majd celofánnal, gumival lezárom. Dunsztban hagyom kihűlni.