Franciaország gasztronómiájának lenyűgöző sokszínűségét az ország nagy területe, a klimatikus viszonyok viszonylagos sokfélesége, és a földrajzi változatosság garantálja. Az ország északi és keleti tartományai kontinentális-hegyvidéki klímája teljesen más alapanyagok termesztését és tenyésztését teszi lehetővé, mint a középső régió kontinentális, a déli mediterrán, vagy a nyugati területek óceáni klímája. Az országhatárokon található régiók szomszédos gasztronómiai hagyományok általi meghatározottsága is erős. Északon a német, délkeleten az olasz, délen a spanyol konyhával együtt, ezektől elválaszthatatlanul fejlődött ki az adott régió francia konyhája, amely mindegyik szomszédtól átvett valamit, hogy aztán hol erősebben, hogy finomabban alakítsa azt a saját képére.
Az országot 27 közigazgatási tartományra osztják, ebből 22 található Európában. A tartományok gasztronómiai profiljában még külön-külön is találni kisebb nagyobb sajátosságokat, ám az áttekinthetőség kedvéért, a tartományoknál jobban elkülönülő, nagyobb tájegységeket felölelő regionális felosztást részesítettük előnyben.
Északi és Keleti régió
Tartományok: Elzász-Lotharingia, Champagne-Ardenne, Picardy, Nord pas de Calais, Franche Comté, Rhone Alpes
Franciaország északi és keleti területein német és flamand hatások érvényesülnek. Elzászban-Lotharingiában elsősorban germán, míg a belga határnál fekvő Champagne-Ardenne tartományban értelemszerűen a flamand konyha érezhető.
Champagne-Ardenne: A területre jellemzőek az északi vonal egyszerű, tartalmas paraszti fogásai. hatalmas erdők miatt gazdag a vadak elkészítésének kultúrája is. A tartomány egyik legérdekesebb konyhatechnológiai eljárása a különböző húsok „Sainte Menehould” módon lészítése, aminek során a birka vagy borjú darabjait (általában lábat, nyakat, nyelvet) először alaplében megfőzik, majd panírozzák, és grillen megsütik.
Jellegzetes fogások:
Elzász - Lotharingia: Erőteljes a közeli Németország gasztronómiájának hatása. Savanyítás, füstölt húsok, komoly, káposztás egytálételek, sokféle kolbász. Rusztikus, erőteljes ízek, vaskos fogások. A lotharingiai terület gazdag bogyósgyümölcsökben, sokféle dzsemet és süteményt találunk itt. Jellegzetes a ribizli, a sárga, apró szemű, könnyen romló mirabella szilva, elzász pedig a már említett germán stílusú paraszti konyhában jeleskedik, számtalan savanyúképsoztával készült ételük van, rengeteg karalábét, tarlórépát, burgonyát fogyasztanak.
Elzászi módra: Savanyú káposztával körített, gyakran füstölt húst vagy szalonnát tartalmazó fogások elnevezésére használják
Jellegzetes fogások:
Közép-Francia régió
Az ország belső részén található területek, sem tengerral, sem más országokkal nincs közös hatás. Az éghajlat elsősorban kontinentális és hegyvidéki. Limousine tartomány szarvasmarhafajtájáról, auvergne a sertésről nevezetes.
Tartományok: Centre, Paris-Ile-de-France, Burgundy, Limousine, Auvergne
Paris/Ile-de-France: A párizsi, és a szomszédos régiók, noha rendelkeznek igen sok ismert fogással, első sorban a különböző tájegységek sajátosságainak egybeolvasztásában jeleskedett. Az ország legnagyobb piacai itt találhatóak, ahová minden francia terület termékei érkeznek, a halaktól kezdve a húsokon keresztül a zöldségekig és gyümölcsökig. A Párizzsal gyakran egybemosott Ile-de-France cseresznyéje, gombája, spárgája és almája nevezetes.
Jellegzetes ételek:
Burgundia: A főleg a borairól híres régió húsban és gyümölcsben gazdag. Rengeteg olyan alapanyag telálható itt meg, amely az egész világon kitűnő minőségűnek számít. A Charolais húsmarha, az eredetvédett Bresse-i csirke, a morvani sonka és a dijoni mustár is innen származik. Az itteni éticsiga pedig az egyik legkeresettebb ínyencség.
Burgundi módra: Vörösborral hosszan főzött fogások elnevezése
Nyugati régió
Tartományok: Alsó- és felső Normandia, Bretagne, Pays de la Loire, Poiteau Charentes
Normandia: Tengerparti régió egyfelől, tehát a halak, rákok, kagylók erős hangsúlyt kapnak, a normandiai nyelvhal, a La Manche csatorna fésűkagylója és osztrigája messze földön híres. A régió legelőin bárány és tejmarha tenyésztés folyik, utóbbi a régió sajtkultúráját tette naggyá: a camemebert jellegzetesen normandiai sajt (a tejet gyakran fehér aranynak is nevezik errefelé). A sajtokon kívül a creme fraiche és a minőségi vajkészítés is jellemző.
Az ország legjobb minőségű almáit is itt termesztik, gondoljunk csak a Calvadosra, ami a régió jellegzetes exportcikke.
Normandiai módra: általában sok friss tejszínnel és vajjal, almával, calvadosszal készülő ételeket jelöl
Jellemző fogások:
Bretagne: A második legnagyobb cidertermelő régió. Rengeteg hal, tengeri állat, sós és édes palacsinták, jellemzően hajdinából. Komoly állattenyésztés folyik: az ország sertéseinek felét, teheneinek egyharmadát itt találjuk, ezen felül minőségi konyhakerti zöldségek termesztése is jellemző: híres a fehérbab, a karfiol, illetve az egyéb hüvelyesek, mint a zöldborsó. A húsok terén komoly sertésdominancia van, gyakorlatilag nem létezik breton húsétel szalonna nélkül.
Breton módra: Egészben, vagy pürésítve elkészített fehérbabból készült köret.
Jellegzetes fogások:
Loire völgye: Sokszínű, nem egységes stílusú konyha. A Loire folyó miatt főleg édesvízi halakat fogyasztanak, angolnát, csukát, vándor alózát (egy édesvízi heringnek is nevezett halfajta). A halakat általában a szintén a régióból származó vajszósszal, a beurre blanc-nal tálalják.
Dél francia régió
Tartományok: L’Aquitane, Midi-Pyrenées, Languedoc-Rousilllon, Provence-Alpes-Cote-d’Azur, Korzika
Franciaország déli része mediterrán klímájú, gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, valamint fűszernövényekben.
L’Aquitaine: Legismertebb, legnagyobb városa Bordeaux. Fontos a kacsa- és libatenyésztés, a bőséges erdőségek miatt pedig komoly vadállományuk van, amit az itt lakók ki is használnak. Az akvitán konyha a libamáj és vadételek mellett szarvasgombával és más erdei gombákkal gazdagon megrakott konyha. Az akvitán konyha erősen alapanyagcentrikus, és nem is számít olcsónak, ezért a fogásait más régiókban inkább ünnepekkor készítik.
Bordói módra: általában csontvelővel és mogyoróhagymával készült ételek megnevezése, melyeket a legtöbbször még fehér- vagy vörösborral is kezelnek.
Jellegzetes fogások:
Languedoc-roussillon: A pierenneusok és a mediterrán klíma befolyása alatt fejlődött ki az itteni konyha. Sok libazsírral és olívaolajjal dolgoznak, a húsételeket gyakran konfitálják, a leggyakrabban libát és kacsát. Az egyik legismertebb, emblematikus ételük a jellegzetes, füles cserépedényben akár egy napig is készülő Cassoulet.
Languedoc módra: padlizsános, paradicsomos, fokhagymás, gombás fogások
Jellegzetes fogások:
Provence: Franciaország Toscanája, legalább is ami az elcsépeltségét és nemzetközi ismertségét illeti a többi rovéására. Olaszország a szomszédban, a klíma enyhe. Sok zöldfűszer, zöldség és gyümölcs, hal, tenger gyümölcsei. Franciaország legnagyobb gyümölcsöskertjének is nevezik, a zöldség és gyümölcs, illetve a zöldfűszer valóban elképesztő minőségben és mennyiségben terem. A provance-i konyha ezt ki is használja: a fogások vonzereje ezeknek a friss fűszereknek és zöldségeknek a rafinált variációjában keresendő. A provence-i fűszerkeverék (herbes de provence) az egyik legismertebb ízesítő fűszercsokor, kakukkfűből, bazsalikomból, édesköményből, borsikafűből áll.
Provence-i módra: paradicsommal, olajbogyóval, vagy illatos zöldfűszerekkel és fokhagymával készített fogások.
Jellemző ételek:
Korzika: Jellemzően mediterrán klímájú terület, és mivel szigetrőkl van szó, a halak és egyéb tengeri állatok is komoly szerepet kapnak a rengeteg friss zöldség mellett. A korzikai konyha sertés, birka és kecskehúst használ (szarvasmarhára nem nagyon van hely), ezeket általában grillen sütve, vagy hosszabban főzve, fűszeres raguként készítik. A fűszerek közül a sáfrányt, babérlevelet, és kakukkfüvet érdemes kiemelni. Egyik kedvelt alapanyaguk a brocciu, ez az általában kecsketejből készült savósajt, ami az olasz ricottához hasonlatos. Frissen és érlelve is fogyasztják. Másik közkedvelt alapanyag a szelíd gesztenye, ennek lisztjét gyakran használják süteményekbe.
Jellegzetes fogások: