Őszibarack befőtt
![barack befőtt](https://cdn.origo.hu/2023/12/mzEY6QIkXnVlz4-Z2JG9VOknSCeJ-TA8gQZ_fTmrDlE/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5MDIxZjI1ZWZmNDRiN2ViMWYwMjdjYTRiNjliOTIz.webp)
Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra
Alapanyagok
A vízből és a cukorból szirupot főzök és kihűtöm, amíg az üvegeket kitisztítom és a barackokat előkészítem.
A barackokat meghámozom, félbevágom és kimagozom, majd 5 liter citromsavas vízbe áztatom, hogy ne barnuljon meg. Üvegekbe rakom őket, majd feltöltöm a szobahőmérsékletű sziruppal és szorosan lezárom.
A befőttet gőzölni kell, ehhez egy nagy fazék aljára rácsot vagy összegyűrt újságpapírt teszek, hogy az üveget ne érje közvetlenül hő és ne pattanjon szét. Az üvegek ¾ részéig vizet töltök, kis lángon, gyöngyöző vízben 20-25 percig lefedve gőzölöm, ezután addig az edényben hagyom őket, amíg teljesen ki nem hűlnek.