A cukkini, mivel valóban nem képvisel túl sok karaktert, elbírja a változatos fűszerezést. Kevés fokhagymával, zsályával, rozmaringgal vagy petrezselyemmel rögtön életre lehet kelteni, nem kell feltétlenül mellé a hús és a sajt.
A legelső gondolat mindig a töltés, lehetőleg darált hússal. Pedig lehet mással is. Itt például gluténmentes quinoával, csípősen, mogyoróvajjal.
Amire viszont nem gondol senki, hogy a cukkini remek salátanövény, és ha egy fejes vagy jégsaláta íztelenségére gondolunk, a cukkini akár izgalmasabb is. Az alábbi receptben klasszikus ecetesen, egy pesztós öntettel tálalhatják akármi mellé, de magában előételnek is megáll.
Ha már ecetes és saláta, akkor miért ne rakhatnánk egy könnyű, nyári vegyes savanyúságba, egy pickle-be is a cukkinit?
Bár a hagymás rántotta talán sokkal népszerűbb itthon, mint a cukkinis frittata, egyszer ezt is ki lehet próbálni, ráadásul könnyen szállítható, jól tárolható piknik- vagy strandkaja.
És végül, ahogy minden mást, a cukkinit is ki lehet rántani, viszont pont karakternélkülisége miatt nagyon jót tesz neki a finom, kesernyés mákbunda.
És a fontos klasszikus, a ratatouille is elképzelhetetlen cukkini nélkül.
Receptek:
Szeressék a cukkinit!