A mexikói tamales, azaz kukoricalisztből készült, és csuhéban gőzölt fogás a cacahuazintle kukoricafajta lisztjéből készül, amelynek nem sok köze van a mi édes és sárga kukoricánkhoz. Ezt a lisztet masa harinának hívják, és ebből készül a tortilla is. Íze semmihez sem hasonlítható, - a kukoricához biztosan nem- kicsit inkább valahol a hüvelyesekre emlékeztet, de enyhe kukoricás beütéssel. Imádnivaló alapanyag, itthon delikátüzletekben elérhető.
A tamaleshez a lisztet vajjal és folyadékkal formázhatóra keverik, a levélbe töltik, majd sajtot, elősütött, fűszerezett húst, garnélát, kis halat raknak mellé és gőzön készre főzik.
Mivel a mi kukoricánk inkább édes, de ha nem kapnak masa harinát, annak a lisztjével is lehet kísérletezni bátran, akár édes változatokat is, amelyeket szintén készítenek Mexikóban, azokhoz tejjel higítják a lisztet. Túrós-tejes kivitelben egy kevés cukorral, kaporral például kifejezetten jó lenne.
A gőzölést -gőzölő híjján- egy sütőráccsal kiegészített wokban, lefedve végeztük, lobogó víz felett egy óráig. Az elpárolgó vizet néha utántöltöttük.
Az arányok: