Csokoládés lekvár
Kissé bizarrnak hangzik, de egy zserbóba, flódniba például érdekes kisérlet csokoládés lekvárt rakni a sima helyett. Olyan gyümölcsöt válasszanak, amelyhez alapvetően jól illik a csokoládé kesernyés, mély karaktere: ilyen a meggy, a szeder, az áfonya, ribizlik, esetleg a málna vagy az eper. Mindenképpen jó minőségű étcsokoládét használjanak, mivel a gyümölcsíz mellett egyből érződik a rossz minőség dohos, bántóan keserű íze, ami az üvegben csak felerősödik.
Ahhoz, hogy a csokoládé ne ugorjon össze, ne égjen meg és ne egy gyümölcsös csokigombóc legyen a lábas alján, a már csokoládéval kikevert gyümölcsöt nem szabad forralni! Amikor a lekvár már felforrt, leveszem a tűzről, kicsit hagyom hűlni, és csak ekkor dobom bele a csokoládédarabokat, majd alaposan elkeverem.
Receptek, amelyekhez illenek az étcsokoládés lekvárok:
Csilis lekvár
A csili pár éve betört a hazai cukrásziparba is, már nem meglepő, ha csilis csokoládét, fagylaltot vagy süteményeket látunk. Ezzel nincs is baj, ahogyan a bazsalikomnak vagy a levendulának, úgy a csípős íznek is van helye az édességekben, csak nem szabad, hogy domináljon. A csili lehet annyira gyümölcsös, hogy szinte bármilyen lekvárba kipróbálhassuk: mehet eper, ribizli, őszibarack, füge, málna vagy szilva mellé is.
Óvatosan kell a csilivel bánni, hogy ne egy maró lekvár legyen, hanem a gyümölcsöt kiegészítő csípősség legyen a fűszer. A főzés végén tegyék a gyümölcshöz, és habár a friss zamatosabb, inkább a szárított verziót vagy pelyhet válasszák, így nem találkoznak később kisebb-nagyobb csípős darabokkal. Csilis lekvárt valamilyen hűsítő édességhez kínáljanak, mint például egy panna cotta, de diós süteményekbe, vagy akár húsokkal is párosítható.
Boros
Nem csak fűszerekkel, hanem borral is ízesíthetik a lekvárokat, itt is a bogyós, erdeigyümölcsök vannak előnyben: piros-, feketeribizli, áfonya, szeder, amelyekhez karakteres, testes vörösbort érdemes választani. Ahogyan a csokoládés lekvárnál is érződik a minőség, úgy a borral készülteknél is olyat használjanak, amit meg is innának. Vagy annál is jobbat. A főzés során az alkohol elpárolog, marad a testes, mély ízű lekvár, amelyet édességekhez és (vad)húsokhoz is adhatnak.
Persze fehérbort is használhatnak, ami inkább visszafogottabb gyümölcsökkel jó páros: barack, alma, birsalma, körte, amelyek mellé egy kevés mézet vagy fűszert (mint például kardamom, koriander, szegbors, fahéj) is adhatnak kiegészítésnek.
További befőzés témájú cikkeink:
És receptjeink: