A kenyérpuding két esetben nagy találmány. Ha megszikkadt a kenyér, a kalács, vagy ha nagyon, nagyon ügyetlenek a konyhában.
A pudingból ne gondoljanak rögtön édességre, mert ez a fogalom a magyar nyelvben jelent kizárólagosan egy sűrű krémet, Angliában ez egy legalább annyira nehezen körülhatárolható fogalom, mint nekünk a saláta, amit Váncsa István már alaposan körüljárt. Tehát szinte minden puding, - a mi fogalmaink szerinti puding is az, de a formában készült véres hurka is - de ami biztos, hogy azok a fogások a kenyérpudingok, amelyeket egy már készre sütött és feldarabolt, majd elsősorban tejbe áztatott kenyérrel, kaláccsal, akár piskótával készítünk el, sütünk meg. Tehát a máglyarakás is egy kenyérpuding, hiszen egy almás-sárgabarackos, kalácsalapú sütemény.
A kenyérpudingok eredetét egészen a középkorig vezetik vissza, és valószínűleg a száraz kenyérmaradékokat hasznosították ilyen módon. Az alsóbb néposztályokban volt népszerű, ezért Angliában a szegény ember pudingja (poor man's pudding) néven volt ismert. Az alapváltozat tojással kikevert cukros-vaníliás tejjel összesütött, mazsolával megszórt kenyér.
A kenyérpudingok nagy része ezt fejleszti tovább, bár akadnak közöttük sósak is, nem is kevés.
Idénygyümölccsel és pálinkás karamellöntettel, mert a kenyérpudingok általában tejszínhabbal, fagylalttal, vagy akár egy töményebb öntettel kerülnek asztalra. Sajnos elég könnyű őket kiszárítani, ilyenkor az öntet nagy segítség.
Ennél paradicsomszezonban nem tudunk jobb mentőövet az esetleg kiszáradt kenyér felhasználására. Kenyér, paradicsom és rengeteg sajtból készül ez az okos mentőöv, ami szintén egy kenyérpuding.
És a ráadás, kiszáríthatatlan, elronthatatlan és még tejmentes is.: