Hagyományosan a szilvalekvár 5-6 órán keresztül, ebből több órát kevergetve készül bográcsban, üstökben, lábosban. Sokan jönnek a sütős trükkel, de annak a végeredménye nem elég egyenletes, ezért kicsit elgondolkodtunk, majd elővettük a rizsfőzőt.
A háztartási méretű rizsfőzőbe kb. 5 kg kimagozott, összeturmixolt szilvát tudtunk lefőzni egyszerre, egyetlen hátránya ez a jelentős méretkorlátozás. Ezt leszámítva csak előnyei vannak.
Az összeturmixolt szilvával színültig töltöttük a főzőt, a fedelet nem raktuk rá vissza, és főző funkcióban bekapcsolva hagytuk. Néha ránéztünk, és megkavartuk, de igazából ezek is szükségtelen lépések voltak.
A lekvár 5 óra alatt érte el a nekünk tetsző állagot - a felére sűrűsödött be -, ami után sterilizált üvegekbe töltöttük, kigőzöltük, és mehetett is a dunsztba, majd a polcra.
Az aktuális szilva és lekvárárak mellett, még ha az áramot is hozzászámoljuk, akkor is nagyon megéri, még magozással együtt is, mert az egy jó érett szilva esetében - lekvárnak meg más nem való - pillanatok alatt megvan.