Három évtizedes háború végére kerülhet pont, ha az FDA elfogadja azt a javaslatot, amely megvonná a hidrogénezett növényi olajoktól a „biztonságos” minősítést. A kezdetben olcsósága miatt hamar népszerűvé váló, mesterséges transzzsírsavakat tartalmazó hidrogénezett növényi olajokról hamar kiderült, hogy károsak az egészségre. Az FDA mégis csak 2006-ban tette kötelezővé, hogy az ételek dobozain feltüntessék a transzzsírtartalmat.
Az eddig szabadon forgalmazható és ételekhez adható hidrogénezett olajokról most a gyártóknak és forgalmazóknak kellene hitelt érdemlően bizonyítaniuk, hogy ezek az anyagok nem jelentenek veszélyt az egészségre. Ez kifejezetten nehéz lesz annak fényében, hogy a jelenleg hozzáférhető tudományos szakirodalom ennek szöges ellentétét állítja.
„Igen komoly kihívás lesz, ha őszinték akarunk lenni” – mondta Michael R. Taylor, az FDA illetékese. Egy másik szakértő szerint a tiltással évi 20 000 szívroham és 7000 szívbetegség miatt bekövetkező haláleset lenne megelőzhető.