A japán konyha a világörökség része lett
![Jaszuharu Macumata (Matsumata Yasuharu) japán teatanár, teafarmer a budapesti Hamami teaházban tartott előadása előtt, 2013. szeptember 30-án](https://cdn.origo.hu/2023/12/-5T2QXBpF2N0LBnv6Gzs8FQTKc0Ql6UcDU5hU0eHnm8/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmNDJlYjI3YmVkNTQ5ZjY4MmIxNDk5OTMwNWI2ODg4.webp)
A harmóniára, szezonalitásra és mindig kifogástalan alapanyagokra támaszkodó vasokut, azaz az évszázados hagyományra visszatekintő japán konyhastílust az UNESCO szerdán, azerbejdzsáni konferenciáján vette fel a listára.
A nemzeti konyhák közül eddig egyedül a francia tudott fölkerülni.
A találkozón védelem alá helyeztek még török és mexikói fogásokat, valamint a mediterrán diétát. A vasoku kulturális örökséggé tétele igen jól jön azoknak a puristáknak, akik az utóbbi években egyre többet szomorkodtak az országukban teret nyerő nyugati étkezési stílusoknak, melyek gyorsaságukkal és kényelmességükkel kezdték kiszorítani a gyakran időigényes japán stílust.