A 399 forintos tekercsek
Kezdjük az alján. Karácsonyi tekercs. Omlós diós tekercs, hirdeti a felirat, és a termék a bejglik között, azokhoz megtévesztésig hasonló külalakkal, cserébe sokkal olcsóbban kapható. Ne dőljenek be neki, nem véletlenül nem az van ráírva: bejgli!
A bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben
Ami ennek nem felel meg, az nem lehet bejgli, viszont tekercs, az simán. És az üzletben odarakhatják a bejglik mellé. Mivel a bejglik minősége is elég gyenge - erről később -, ez azért nem akkora dráma, mint elsőre tűnik, de a tekercseknek van egy veszélye, méghozzá a szabályozás szerint nem lehet mákos és diós bejglibe szóját rakni, tekercsbe viszont igen, és mind a négy vásárolt tekercsben volt is szójaliszt és/vagy olaj (Karácsonyi tekercsek és Omlós diós és mákos tekercs).
Aki szeretné elkerülni az élelmiszer-ipari adalékanyagnak felhasznált szóját, erre nagyon figyeljen oda!
A Karácsonyi tekercsek 349, az Omlós tekercsek 399 forintba kerülnek, ha kíváncsi rá, milyen alapanyagokból lehet ezt összehozni, a galériában megnézheti.
Sajnos kénytelenek voltunk megkóstolni ezeket a termékeket, és már az illatuknál visszahőköltünk, a legolcsóbb tartós kalácsszerűségek édeskés aromaszaga miatt. A töltelék kevés bennük, ami azért különösen zavaró, mert tésztájuk furcsán buborékos, száraz és savanyú, nem az a tészta, amit elmajszol magában is az ember. Nagyon nem. A mákosok pedig leginkább citromos vécéfrissítőre emlékeztetnek.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint bejglinek nevezhető termékek
Ügyesen egységes, 699 és 799 forintos árban volt mind, pedig három hiperből vásároltuk őket össze. Sajnos a Magyar Élelmiszerkönyv szokás szerint beleengedi az összes adalékanyagot és olcsító szert a bejglibe is, így tudnak ezek olcsóbbak lenni, mint az otthon sütött bejgli. És így állnak el hosszú ideig, bár az a minőség, amiben elállnak, bár ne tennék.
A termékek kivétel nélkül adalékanyagokkal vannak teli, aromák, lisztjavítók, állományjavítók, tartósítószer, emulgeálószerek és margarin segítenek külön-külön, vagy közösen az olcsó ár kialakításában, csak ez a mi fogyasztói fogalmaink szerint nem bejgli.
Végigkóstoltuk őket, és annyiban különböznek a tekercsektől, hogy ezekben sokkal jobb a töltelék és a tészta aránya -néha meglepően jó, bőven a csomagoláson feltűntetett arány felett-, és nincs bennük szója, de ezek tésztája is savanykás, volt olyan, amelyiknél csukott szemmel nem ismertük fel a diót, a mákos sokszor zavaróan citromaromás, több termék avas mellékízű és két kivétellel (az Auchan helyben sütöttei szaftosak voltak) mind száraz volt.
A bejgli
Bejglit sütni nehéz, bár útmutatásaink alapján nyugodtan nekiállhatnak. A tökéletes receptünk szerint számolva egy darab 500 grammos (a bolti bejglik általában 500 grammosak) diós bejgli kb. 600, a mákos kb. 500 forintba kerül.
Aki pedig boltban szeretne bejglit, mármint a köznyelv szerint bejglinek minősülő terméket vásárolni, aminek a tésztájában nincsenek adalékanyagok, a töltelékben pedig nincs aroma, annak a különleges bejglik között kell keresgélnie, mi hipermarketekben (Auchan, Interspar, Tesco) egyet találtunk, 999 forintért, ami a fent említett mellékízektől mentes volt, rengeteg töltelékkel készült, legfeljebb nem volt elég szaftos.
Röhej, de ez van megint, a mi, fogyasztói, magyar nyelvi fogalmaink szerinti termék a szabályozás szerint a különleges jelzővel van megkülönböztetve. Mert nekünk ne mondja senki, hogyha azt mondom bejgli, akkor rögtön kálium-szorbát után nyúl a mama. Nem nyúl.
Dió, liszt, élesztő, tojás, cukor, vaj, tej, és némi fűszer után nyúl.
Mi az ördög az a különleges bejgli?
Magyarul, röviden, hogy mindenki értse:
BEJGLI A BOLTBAN = KÜLÖNLEGES BEJGLI
De inkább süssenek, olcsóbb és jobb.