A karácsony ünnep, az igaz, de nem kell, hogy rámenjen a fizetésünk. A menüt is meg lehet oldani okosan, látványosan és kevés pénzből, ez ugyanígy áll a desszertekre is. Ha otthon készítjük, a bejgli (recept itt) becsúszik a közepes árkategóriájú sütemények közé a rengeteg vaj, dió, cukor és tojás miatt, ezért felmerül a kérdés, hogy kevesebb pénzből mit tegyünk az asztalra?
Szezonális alapanyagokból kell válogatni: alma, körte, birsalma, sütőtök, egyes recepteknél, mint amilyen a kelt tészta is, vaj helyett lehet és érdemes zsírt használni, mivel egyrészt szuper állagot kölcsönöz a tésztának (vagy gondoljanak a rétesre, az is zsírral az igazi), másrészt olcsóbb, mint a vaj. A többi már csak kreativitás kérdése.
A legolcsóbb desszert a töltött sült alma, ami egyrészt faék egyszerűségű, másrészt szinte minimális kiadással jár, ami pontosan 65 forintot jelent fejenként.
Az almás-mákos rétesbatyuhoz fél csomag réteslap, pár szem alma és némi fűszer kell, de persze azzal ízesíthetnek, ami épp akad otthon és illik a kiválasztott gyümölcshöz. Körtével vagy reszelt sütőtökkel is szuper, a hajtás után található recept alapján fejenként 72,5 forintért.
Nehezebb, tartalmasabb édesség a fahéjas tekercs (vagy csiga), ahol a kelt tésztát zsírral készítettük, ezzel költséghatékonyan turbóztuk fel a süteményt, ami fejenként 75 forintba kerül.
Viszonylag nagyobb ugrás következik látvány terén, és pár forinttal drágább is a habos-szószos, laktató pavlova, amelynél szintén idény és ízlés szerint variálhatják a feltétet. Az elkészített édességek közül a legvillantósabb, almásan 115 forintért fejenként.
A fahéjas csiga testvére a diós tekercs, amely négy főre megugrotta a már-már lélektani ötszáz forintos határt (összesen 545 forint), nem véletlenül: a dió drága, de finom mulatság, ami a karácsonyi édességekbe nagyon illik. Egy adag diós tekercs a receptünk alapján kb. 136 forintba kerül.
Végül pedig egy olyan recept, ahol a maradékot is felhasználhatjuk: a kenyérpudinghoz kifejezetten jó a szikkadt kenyér, jobban felszívja a tejes folyadékot, amely sütés közben belül lággyá, kívül ropogássá teszi. Tejszín, tojás és mazsola is van benne, fejenként 141,25 forintért.
A filléres karácsonyi édességekhez receptjeinket a hajtás után találják.