A móka nem kötött földrajzi helyhez sem, nekünk sikerült már kékcinkét szpottolni és visszatérő vendégként üdvözölni egy egész télen át a Ferencvárosban is, így aki egy megfelelően nyitott, magasabb emeleti teraszra, erkélyre tud kirakni madáreleséget, ám tegye, meg fog lepődni a sok kis színes madárka megjelenésén.
Madáretetőt lehet készen is vásárolni, de aki szeret kézműveskedni -amennyiben az alábbi műveletsor kézműveskedés- vagy elbíbelődne a gyerekekkel, esetleg nem akar költeni, egy perc alatt összedobhatja pár forintból.
Hozzávalók:
A faggyút botmixerrel pépesítem, behűtöm. Annyit adok a maghoz belőle, hogy azok összetapadjanak. A tobozokat a felső harmaduknál erős zsineggel átkötöm, a pépet a tobozok üregeibe nyomkodom, és kiakasztom.
Amikor kifogy, újratöltöm. De tényleg, mert az odaszokott szépségek belepusztulhatnak a hanyag hozzáállásba:
"Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán." - áll az MME oldalán.