A gesztenyeliszt – ahogy maga a gesztenye is – sokkal érdekesebb arcát mutatja, ha sós ételekbe használjuk fel. Erre már mutattunk példát kelkáposztával, vagy itt egy csirkés-birsalmás recept is. A liszt is pontosan így működik, de azért sütöttünk belőle egy sajttortát is. Rozmaringosat.
A kókuszliszthez hasonlóan ez is sok folyadékot képes felvenni, és egyáltalán nem viselkedik búzaliszt módjára, így a közvetlen felcserélhetőséget felejtsék el, ez nem egy helyettesítő termék, hanem egy teljesen más alapanyag, más recepteket tudunk belőle elkészíteni, cserébe azokat gond nélkül be tudjuk illeszteni a mindennapokba.
Tészta? A legsimábban
Az előző állítást rögtön megcáfoljuk, ugyanis ez a liszt tökéletesen működik tíztojásos tagliatelle vagy gnocchi készítésekor. A végeredmény olyan ízgazdag, hogy öntettel nem kell bajlódni, elég egy kis vaj vagy olívaolaj, némi zsálya – a gesztenye remekül illik a vajhoz és a zsályához –, egy kis parmezán, és készen van a laktató és rendkívül finom ebéd.
Kenyér helyett lepény
A gluténmentes diétát követők egyik legnagyobb szívfájdalma a kenyér, amit nem lehet sütni búzaliszt nélkül. Legalábbis foszlós belű fehér kenyeret nem. Viszont lehet sütni toscanai mazsolás-diós gesztenyelepényt, ami istenien illik kecskesajthoz, sajtokhoz, szalámikhoz és szalonnákhoz, így tökéletes szendvicsalapanyag.
Sajttortába is jó
A kecskesajthoz annyira illik, hogy aki jót akar – és szereti a kecskesajtot – az azzal készíti el ezt a gesztenyés, citromos sajttortát, amelyet ráadásul gesztenyemézzel ízesítettünk.
Gluténmentes liszteket bemutató sorozatunk eddigi részei:
A recepteket a hajtás után találja.