Wasabis káposztasaláta zöldborsóval
Alapanyagok:
200 g lilakáposzta finomra gyalulva
100 g zöldborsó
1 dl szezámolaj
1 teáskanál wasabipor
só
A borsót 5 percig kevés vízben blansírozom. A káposztát sózom, félreteszem 30 percre, majd kinyomkodom. Az olajat kikeverem a wasabival, és a borsóval kikevert káposztára locsolom.
Füstölt zöldborsóleves
Alapanyagok:
füstölt csont (akár sonka, csülök maradéka, csak hagyományosan pácolt, füstölt, adalékoktól mentes termék)
egy fej fokhagyma
egy fej vöröshagyma
egy megtisztított répa
egy fehérrépa
5 szem egész bors
A zöldségeket, hagymákat és a csontot felteszem annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt, alacsony lángon 5 órát főzöm. Leszűröm.
5 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
2 dl száraz fehérbor
20 dkg zöldborsó
5 mentalevél
1 répa zöldborsószem méretűre kockázva
A vajon a hagymát fedő alatt 15-30 percig alacsony lángon puhára párolom. Felöntöm a borral, hagyom elpárologni (kb. 5 perc) Felöntöm kb. 1/2 liter füstölt lével, hozzáadom a répát, 10 percig főzöm. Leszűröm, 5 percig főzöm benne a zöldborsót, hozzáadom a mentát, leturmixolom. Visszarakom bele a ress répát, összekeverem, kevés tejföllel, szárított sonkával tálalom.
Zöldborsó palacsinta
Alapanyagok:
100 g zöldborsó
2 evőkanál tahini (szezámpüré)
2 dl tej
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál finomra tört mandula v. mandulaliszt
só
olaj
Az alapanyagokat simára turmixolom, és a masszából forró, bő olajban palacsintát sütök.
Hajdinasaláta zöldborsóval
Alapanyagok:
200 g hajdina ressre főzve
100 g zöldborsó
100 g petrezselyem durvára vágva
100 g spenót összetépkedve
2 evőkanál mustár
1 fej újfokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
olívaolaj
só
A hagymákat finomra vágom, hozzáadom a petrezselymet, 5 percig blansírozott spenótot, sózom, elkeverem a hajdinával és a borsóval, végül meglocsolom olívával kikevert mustárral.
Zöldborsó hummusz
Alapanyagok:
10 dkg zöldborsó
2 evőkanál tahini (szezámpüré)
1/2 lime frissen facsart leve
1 dl olívaolaj
só
Az alapanyagokat egy turmixban pépesítem, olajjal meglocsolva, sóval megszórva tálalom.
Duplán zöld májusi főzelék
Alapanyagok:
200 g spárga feldarabolva
200 g zöldborsó
20 g vaj
5 dl zsíros tej
1 teáskanál liszt
egy csokor petrezselyem durvára vágva
só
A borsót és a spárgát a vajon átpirítom. Kiveszem a zöldségeket, a lisztet elkeverem a vajjal, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felengedem a tejjel. Visszarakom a zöldségeket, öt percig forralom, és a petrezselyemmel tálalom.