Az alapanyagok
A guacamole lényege az avokádó. Ezt a nehéz, olajban gazdag növényt ellenpontozza pár friss, élénk ízű alapanyag, amelyek legfeljebb fűszerek ebben a fogásban, az avokádót körítik. Ez a nagyon kevés összetevő alakítja ki a guacamole csodálatos harmóniáját, amelyben a nehéz és zsíros termés mellett semmi másnak nincs helye, mint friss hagymának, friss koriandernek és egy kis zöld ízű, enyhén csípős csilipaprikának.
Semmi másnak.
A bors, bár a magyar konyha szinte válogatás nélkül használja, a mexikóinak nem sajátja, a csili mellé ráadásul teljesen fölösleges. A tejszín, kókusztej remekül mennek a csilihez, korianderhez, de a nehéz, sűrű avokádó mellett elnehezítik, összekoszolják az ételt. A friss korianderzöldet nem lehet koriandermaggal helyettesíteni, a kettő karaktere eltér egymástól, kár is ilyesmivel próbálkozni.
Ugyanígy az elsumákolt összetevők is tönkreteszik a guacamolét, ami különösen érvényes a korianderre. Ha nem kaptak, engedjék el, ez az étel olyan lenne nélküle, mint a pörkölt fűszerpaprika nélkül.
Az állag
Sosem pürés. A guacamoléban az avokádót villával kell megtörni (ezért is elengedhetetlen, hogy érett legyen, ezt a csúcsos végének a benyomásával ellenőrizhetik, ha puha, akkor jó, ha kemény, akkor nem), a többi alapanyagot pedig finomra kell vágni, és úgy összeforgatni. Ez a rusztikus textúra sajátja ennek az ételnek, folyós krémként felismerhetetlen, elmarad az apró hagyma- és csilikockák élvezete, és csúnya is lesz, nem egy hetyke, tömör rög, mint a képen is látható, és ami annyira illik a mexikói konyhához.
A recept (Patricia Quintana: El sabor de Mexico című könyvéből)
4 db érett avokádó
1 bögre finomra vágott ezüsthagyma
4 db serrano csili finomra vágva
1/2 bögre korianderzöld finomra vágva
só
Az avokádót egy villával összetöröm, nem pépesítem! Hozzákeverem a többi alapanyagot, felkockázott paradicsommal, finomra vágott ezüsthagymával, durvára tépett korianderzölddel és kukoricatortillával, vagy tortillacsipsszel tálalom. Paradicsomot nem feltétlenül keverek bele, mehet mellé is.