Az alap
A gazpacho nem simán összeturmixolt zöldségek egy tányérba töltve, hanem tisztességesen besűrített leves. Méghozzá liszttel, de nem úgy, ahogy megszokták, habarás, rántás formájában, hanem szikkadt kenyérrel. Erre alapul az ajo blanco, a szintén spanyol fokhagymaleves, de ott ez kiegészül mandulával. A gazpacho és az ajo blanco receptjeit a linkeken találja, itt most hasonló elven alapuló leveseket mutatunk a nyári sütés-főzés megkönnyítésére. (+1: salmorejo, hideg paradicsomleves)
Spenót kókusztejjel
20 dkg spenót leszárazva, leforrázva, összetépkedve
4 dl kókusztej
1 lime leve
1/2 lime reszelt héja
csilipaprika
só
A spenót felét összeturmixolom a kókusztejjel, hozzáadom a lime levét, reszelt héját, a többi spenóttal, összevágott csilivel tálalom.
Uborka édesköménnyel és füstölt hallal
1 kigyóuborka
1 édeskömény
1/2 dl olívaolaj
1/2 szikkadt zsemle
1/2 dl finom ecet, ha lehet, sherry
1 ekanál frissen reszelt torma
1 csokor kapor
só, bors
füstölt hal betétnek
A zsemlét, az uborkát és a köményt összevágom, meglocsolom az ecettel, olívával és besózom, borsozom. Behűtöm fél napra. Elkeverem a tormával, leturmixolom és friss, finomra vágott kaporral és füstölt hallal tálalom.
Uborka és avokádó
1 kisebb kígyóuborka
1 avokádó
1/2 szikkadt zsemle n
1 gerezd fokhagyma
1/2 dl olívaolaj
1 ekanál finomra vágott hagyma
1 kis gerezd fokhagyma összevágva
1/2 dl finom ecet, ha lehet, sherry
só, bors
Az uborkát felszeletelem, lesózom, borsozom, elkeverem az összetépett zsemlével, hagymákkal, az ecettel, olívával, fél napra lehűtöm. Az avokádóval pépesítem, pirospaprikával megszórva tálalom.
Joghurtos sóskaleves
10 dkg leszárazott sóska megmosva
3 dl görög joghurt
1 lime leve
5 dkg méz
pisztácia
só
A sóskaleveleket leforrázom, lecsöpögtetem. Összeturmixolom a joghurttal, mézzel. Lime levével meglocsolva, durvára vágott pisztáciával megszórva tálalom.
Zöldborsó édesköménnyel és szőlővel
20 dkg zöldborsó
10 dkg édeskömény
10 dkg kimagozott fehér szőlő
2 dl savó
2 szál kakukkfű levelei
só, bors
1 dl olívaolaj
1/2 szikkadt zsemle
1/2 citrom reszelt héja
Az alapanyagokat a szőlő felével pépesítem és a szőlővel díszítve tálalom.
Avokádó szárított paradicsommal
1 érett avokádó
1 ekanál finomra vágott vöröshagyma
1 kis csilipaprika
4 szál koriander finomra vágva
6 db olajban eltett szárított paradicsom
1/2 dl olívaolaj
1 lime leve
3-4 dl paradicsomvíz (a paradicsom kimagozásakor lecsöpögő lé)
A szárított paradicsomokon és a korianderen kívül mindent pépesítek, és a paradicsommal és korianderrel, tortillacsipsszel tálalom.
Répa kókusztejjel
2 répa megtisztítva, összedarabolva
1 répa finomra kockázva
3 dl kókusztej
1 kkanál frissen reszelt gyömbér
1 tkanál curry
1 kis gerezd fokhagyma
1 kis darab csilipaprika
só
Az alapanyagokat összeturmixolom, a répakockákat belekeverem és tálalom.
Spenót tahinivel
20 dkg spenót leszárazva, megmosva, leforrázva
1/2 dl olívaolaj
1/2 dl finom ecet, lehetőleg sherry
3 dkg tahini
só, bors
1 doboz csicseriborsó konzervből, lecsöpögtetve
A spenótot leforrázom annyi vízzel, ami ellepi. Sózom, a tahinivel, olajjal, ecettel összeturmixolom, betétnek adom hozzá a csicseriborsót, csípős fűszerpaprikával megszórom.