Amerikai vendéglőkben népszerű előétel vagy étvágygerjesztő. Sokszor olasz specialitásként adják el, de nagyjából annyi köze van ennek az ételnek az olaszokhoz, mint a mi milánói sertésbordánknak. Az olasz konyhában egyébként van egy elkészítési módja a mozzarellának, ami távolról, félhomályban emlékeztet erre: ez a mozzarella in carozza. Itt a sajtot két szelet kenyér közé tesszük, a szendvicset felvert tojásba mártjuk, majd forró olajban kisütjük. Panír nincs, inkább bundás kenyér ez, olvadt sajttal.
A mozzarella kiváló alapanyag rántáshoz, meg úgy általában minden hőkezeléshez: fantasztikusan olvad, nyúlik, ha van az olvadt sajtoknak mértékegységük, annak mindenképpen a mozzarella szolgál alapul.
Ha jobban belegondolunk, ez is rántott sajt, csak éppen paprikába töltve. Az étel előképe a mexikói chiles rellenos, amit nemcsak sajttal, de darált hússal is szokás tölteni. A jóval ismertebb jalapeno poppert a fagyasztott ételekben utazó Anchor Food Product tette világhírűvé, és ők is kapták meg a védjegyet a kifejezésre 1993-ban. A jalapeno paprikákba általában cheddar sajtot tesznek, de van sajtkrémes, illetve húsos változata is, tisztára, mint a mexikói eredetinek.
India megoldása a rántott sajtra, ami persze nem zsemlemorzsával van panírozva, hanem sűrű, graham lisztből kikevert palacsintatésztához hasonló tésztában. Mivel a jellegzetes sajtjuk, a paneer nem különösebben zsíros, nem is fog megolvadni – ez jelentősen csökkenti az élvezeti értékét azok számára, akik a rántott sajtot pont a textúrája miatt kedvelik.
A kirántásnak itthon szép hagyományai vannak, alig van olyan dolog, amit ne lennénk hajlandóak egy kis zsemlemorzsába forgatva forró olajba dobni, hogy aztán megegyük.
Nincs ez másként a sajttal sem, ami ellen tényleg alig lehet kifogást emelni: a rántott sajt egyszerűen szuper étel: ropogós bunda, és forró olvasztott, nyúlós sajt keveréke. Szegény vegetáriánusokon kívül mindenki szereti – ők is csak azért nem, mert még élénken emlékeznek azokra az időkre, amikor százból kilencvenkilenc vendéglőben ez volt az egyetlen hús nélküli lehetőség, esetleg rántott gombafejekkel kombinálva, úgy meg tényleg unalmas lehet egy idő után.
Hiba lenne azt gondolni, hogy egyedül vagyunk a klasszikus sajtrántással: a csehek például smažený sýr néven ismerik, bár ők nem trappistát, hanem edamot vagy hermelint rántanak. Szlovákiában vyprážaný syr a neve, ott is az edam a nyerő.