Az alap:
kibelezett, levágott fejű besózott hering, de édesvízi apróhalból is elkészíthető
1 rész 10%-os almaecet
2 rész víz
befőttesüveg, vagy bármi más zárható, lehetőleg üveg tárolóedény (a fémek reakcióba lépnek az ecettel, a műanyagokból az életben nem mossák ki a szagot)
kiegészítők:
befőttesüvegenként: 1 babérlevél, 1 teáskanál koriandermag, 1 teáskanál mustármag, 1 teáskanál bors
a hering mennyiségének felével megegyező súlyú szeletelt vöröshagyma
befőttesüvegenként egy fej fokhagyma keresztben elvágva
befőttesüvegenként egy répa megtisztítva, felszeletelve
csilipaprika
ezeket akár kombinálhatják is, pl fűszereke+vöröshagyma+répa, vagy fokhagyma+csili
A halakat a többi alapanyaggal rétegesen az üvegbe rakom és felöntöm az ecetes vízzel
Lezárom, 3 hétig hűtőszekrényben érlelem.
Ütni fog, büdös lesz, de ezt akarják, nem?