A tavalyi év során az Oceana civil csoport végzett egy kutatást: különböző éttermekből rákmintákat gyűjtöttek be, majd ezeket a mintákat azonosították. Az így kapott rákfajtát pedig összevetették azzal, aminek az étterem mondta a rákot. Az esetek majdnem felében másmilyen rákot kaptak a vendégek, mint amit rendeltek. A Mexikói-öbölben ez az arány csak harminc százalék volt, de Washington D. C.-ben, New Yorkban megközelítette az ötvenet. De ugyanez a helyzet a halakkal is: 1200 vizsgált mintából több mint 400 nem volt megfelelően azonosítva és címkézve.
Nemcsak éttermeket, hanem rákforgalmazókat és árusokat is vizsgáltak: a helyzet ugyanez volt: a 111 helyről begyűjtött minta 35%-a hibásan volt felcímkézve. Itt nemcsak a rák fajtájára kell gondolni (bár elsősorban arra), hanem például olyanokra is, hogy egy rákot farmon tenyésztenek, mégis nyílt vízi halászatból származónak adják el. Ez a szervezet szerint azért zavarhatja különösebben a fogyasztót, mert bizonyos tenyészetekből származó rákok tele lehetnek szennyeződéssel.
Ez a fajta rákprobléma itthon elsőre jelentéktelennek tűnhet, pedig nem az.
Képzeljék el, hogy a legendásan kevés halat fogyasztó magyar vásárló mennyire van otthon például a tengeri kínálat azonosításában. Oké, a lazacot mindenki fölismeri, talán a tonhalat is, de például abban már nem vagyok biztos, hogy a sokféle laposhalat vagy tengeri sügért a nagyon megszállottakon kívül meg tudná különböztetni bárki. Vagy a norvég lazacot a jóval drágább skóttól. Vagy – hogy egy régi, de még mindig aktuális példával hozakodjunk elő – a harcsát és a pangáziuszt.
„Azt általában ki lehet jelenteni, hogy minél olajosabb egy hal húsa, annál könnyebben fölismerhető, annál jellemzőbb és karakteresebb íze és állaga van” – mondja a nagy halkedvelő Takács Lajos séf.
Egy makrélát például nehezebben tudnának másmilyen halként eladni.
„A hal ugyanolyan bizalmi kérdés, mint a jó hús. Van az a pont, ami után már én sem feltétlenül tudom megkülönböztetni a különböző halakat, főleg, ha nagyon hasonlítanak karakterben” - mondja Segal Viktor séf. „Egy jobb étteremnek nem éri meg a nagyon komoly hamisítás, amivel könnyen le lehet bukni, tehát fölösleges attól félnünk, hogy ördöghal helyett busát próbálnak ránk sózni.” Ami a séf szerint jellemzőbb, és ugyanígy kérdéses gyakorlat, az az olyan fogalmak, mint a tanyasi (csirke), a zsinórral fogott (hal), vagy a szabadtartott (bármi) nyakló nélküli használata. Ennek ráadásul megvan az az előnye a durva hamisításokkal szemben, hogy elég nehéz leellenőrizni is.
Ez a probléma viszont már korántsem csak a halakat érinti: „sokkal tágabb ennek az egésznek a köre, gondoljunk például a tanyasi csirkékre, a borjúra, vagy a mangalicára. Pontosabban a tanyasi csirkeként, borjúként, mangalicaként eladott dolgokra. Ha nem vagyunk tapasztaltak, ott is elég nehéz eldönteni, hogy most akkor átvertek minket, vagy sem” – mondja Segal.
A magyar éttermekben a hamisítás egyébként pont ilyen jellegű. Nem a különböző tengeri halakat variálják – bár egy bizonyos szint alatt teljesen fölösleges doveri nyelvhalat kikérni, mert úgyis valami teljesen mást kapunk –, hanem a fogast, harcsát helyettesítik pangáziusszal. Molnár B. Tamás, a Gault & Millau étteremkalauz főszerkesztője foglalta így össze a tapasztalatait, amikor a tesztelők éttermi tapasztalatairól kérdeztük.
„A fogas, harcsa pangáziusszal helyettesítése egyáltalán nem szokatlan, sőt egy bizonyos szint alatt teljesen általános. Azokon a helyeken, ahol komolyabb a tengeri halkínálat, inkább a tudatlanság miatt fordulhatnak elő félrecímkézések, nem a rosszindulat miatt.”
Szerencsére viszonylag egyszerűen ki lehet védeni a halas átverések legnagyobb részét: sok és lehetőleg sokféle halat kell otthon készíteni és enni. A pangáziuszban - a pangáziusz amellett, hogy nem jó minőségű, olcsó is, ezért csalnak vele - vendéglők, halászcsárdák azt használják ki, hogy az emberek nagy része olyan kevés halat eszik, hogy képtelen még a teljesen különböző karakterű húsok megkülönböztetésére is. Aki saját maga készített harcsát, fogast, pisztrángot, busát, pontyot, keszeget, kárászt (és ezek nagyrészt nem a méregdrága, elérhetetlen árú halak), az elég hamar kifejleszti magában a megkülönböztetés képességét.