Az aszalás és a kandírozás két elterjedt és régóta alkalmazott módja a tartósításnak. Lényegük, hogy a tartósítandó anyagból eltávolítják a romlást eredményező mikroorganizmusok élettevékenységéhez szükséges vizet. Aszalásnál a meleg levegő segítségével vonják ki a folyadékot a szövetekből, így a legtöbb tápanyag megmarad az élelmiszerben, míg kandírozásnál az alapanyagban lévő vizet cukros oldattal helyettesítik.
A friss narancsok Nébih tesztjét itt olvashatják.
A NÉBIH az aszalt, valamint kandírozott élelmiszereknél teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végzett: növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezék valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor.
Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, azonban a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt „Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs” Narancssárga S (E 110) és „Kosnilvörös ” (E 124) mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek és ezek a színezékek az összetevők között sem voltak jelölve. A kandírozott gyümölcsöknél ezeket a színezékeket az előírt határérték (legfeljebb 10 mg/kg) alatt nem tilos használni, azonban a jelölésen fel kell tüntetni a nevüket vagy E-számukat, valamint „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat” feliratot is. A kifogásolt terméken ez a felirat sem szerepelt.
Az érintett tétel forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH azonnal intézkedett. A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja. Emellett – várhatóan több százezres nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor a vállalkozással szemben.
A részletes teszteredményt ide kattintva tölthetik le.