Horváth József "Ráspi" itt a mindenes. Ő a konyhafőnök, a borász, ő tervezte az étterem és a panzió miliőjét, ami kellőképpen rusztikusra sikeredett. Ő faragta a fadíszeket, a bútorokat. Nyughatatlan és megosztó személyiség, de egy dolog fix: nem alszik sokat. Hisz mindezek mellet még saját borászata is van.
Mottója:
Munkánk szellemisége és alapvető célkitűzései: alkotni, elkápráztatni!
Lássuk a Ráspi étterem és borászat menüjét, amit meg is nézhetnek, hiszen a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.
Leves
Hozzávalók:
Elkészítés a séf saját szavaival:
A közepes méretű tököket negyedeljük majd kimagozzuk. A tök szeleteket tepsibe helyezzük és a tök méretétől függően 30-50 percig sütjük sütőben (kemencében) 180 fokon. Miután megsült, a kész tököket lehéjazzuk. Pucoljuk meg a gombákat és a hagymát, majd daraboljuk fel. A hagyma kb. negyedét külön serpenyőben pirítjuk vajon, majd ehhez a felvágott szegfűgombát adjuk és meglocsoljuk egy kis vízzel. Ezután a gombára dobjuk a petrezselyem zöldet, majd ízlés szerint megsózzuk-borsozzuk.
A másik serpenyőben piruló gombát átöntjük egy fazékba. A lehéjazott tököket feldaraboljuk, a megpirult részeket rajta hagyjuk, és egy fazékba tesszük. Felöntjük vízzel, majd botmixerrel turmixoljuk. A felvizezett tököt összeöntjük a pirított hagymával, majd sót, borsot, tejszínt, vajat, kevés cukrot adunk hozzá. A tejszínből annyit adjunk hozzá, míg krémes állagot nem kapunk. Tányérba szedjük a leturmixolt sütőtököt, majd ráhelyezzük a szegfűgombát. A tálalásnál szarvasgombával, kevés tökmagolajjal , és petrezselyem zölddel díszítjük.
A cikk legvégén a videóban 1:10 től látható a leves elkészítése lépésről lépésre.
Főétel
Hozzávalók:
Elkészítés a séf saját szavaival:
A fogast / süllőt nem túl mélyen 6-7 milliméterenként bevagdossuk. A koriandert sóval keverjük össze, majd dörzsöljük be a serpenyőre tett halat a keverékkel, ezután borssal is ízesítsük. Olvasztott vajjal, vagy olajjal locsoljuk meg, majd helyezzük 200 fokos sütőbe és 15-18 percig süssük. Daraboljuk fel a hagymát, majd vajon pirítsuk. A rókagombát feldaraboljuk, de csak annyira, hogy "elterüljön", azaz 2-3 darabra vágjuk az egész gombákat. A szarvasgombát hártya vékonyságúra szeleteljük. A piruló hagymát vízzel meglocsoljuk.
Aprítsuk fel a petrezselyem zöldet is. A rókagombát hozzáadjuk a hagymához, majd egy merőkanálnyi vizet úgy adunk hozzá, hogy a serpenyő fala mellett köríves mozdulattal öntjük a gombára. Ezután a petrezselyem zöldet hozzáadjuk. A sóval összekevert korianderrel megfűszerezzük, majd egy kis borsot törünk rá. A házitésztát keményre főzzük, majd a serpenyőben sülő rókagombához adjuk.Tálalásnál szarvasgombával és petrezselyem zölddel díszítjük, majd egy szelet citromot helyezünk a tányérra (amit elfogyasztásnál facsarunk a halra).
Köretként kemencében sült burgonya és sült zöldségek is adhatók hozzá.
A cikk legvégén a videóban 10:33 től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.
Desszert
Hozzávalók:
Elkészítés a séf saját szavaival:
A meghámozott körtéket félbevágjuk. Eltávolítjuk a magokat és a csumát. Karamellt készítünk, tehát cukrot pirítunk, majd vízzel felöntjük. Ehhez hozzáadjuk a szőlősavat. A körtéket belehelyezzük és fél órára a karamellben hagyjuk ázni.
Borsodó / borhab:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához fahéjt, cukrot és fehérbort adunk. A tojás fehérjét habbá verjükés annyi evőkanál cukrot adagolunk hozzá, ahány tojásból készítjük a sodónkat. A sárgáját vízgőz felett kézi habverővel verjük fel, míg krémes állagot nem kapunk. (Vízgőz felett: felteszünk egy lábasban vizet forrni és ráhelyezzük a fém edényt, amiben a sárgáját készítjük.) A felvert tojásfehérjéből kb kanálnyi adagokat kimerünk és ezt forró cukros vízbe tesszük. Az összeállt tojásfehérjét tányérra helyezzük, rátesszük a körtét és meglocsoljuk a borsodóval / borhabbal, majd ribizliszörppel. Díszíthetjük szőlővel, szőlőlevéllel, majd fahéjjal szórjuk meg.
A videóban 15:28 től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.
Az étterem honlapja itt érhető el.