A verseny életre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértőivel együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.
A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek.
A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri – a versenyt életre hívó Tom Stevenson, Essi Avellan MW (Master of Wine, azaz legmagasabb szintű nemzetközi borszakértő) és Dr. Tony Jordan idén második alkalommal kóstolta és pontozta a világ minden pontjáról beérkező pezsgőket és champagne-okat.
A 2015-ös mezőnyt területenként és stílusonként, vakon kóstolták le a bírák. A pezsgők és a champagne-ok értékelésére két teljes hetet szántak Kentben. Tavalyhoz képest jelentősen, további 113 új termelővel nőtt a mezőny, míg a résztvevő országok száma közel 40 százalékkal bővült. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítéltek oda.
A somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. A kategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.
A verseny mezőnyének nagy részét champagne-ok adják, köztük olyan házak, amelyek több száz év tradícióira lehetnek büszkék. Ehhez képest a Somlói borvidék még egy teljesen új régió a pezsgők világtérképén, az első itt készített tradicionális pezsgők kevesebb, mint egy éve mutatkoztak be a nagyközönségnek.
„Óriási elismerés, hogy már a Kreinbacher Birtokon készített első pezsgő ilyen szép eredményt ért el, és hogy a legfontosabb szaktekintélyektől kaphattunk visszajelzést a munkánkról” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.
A Kreinbacher pezsgők idén szerepeltek először nemzetközi borversenyeken. A Prestige Brut nemrég a Decanter World Wine Awards-on szerzett bronzérmet, ugyanez a pezsgő és a Brut Classic is aranyérmet kaptak a VinAgora borversenyen. Somlón minden pezsgőt tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek. A finom aromák és buborékok a legalább két éven át tartó seprőn tartásnak köszönhetőek.
A világbajnokságon a magyar specialista, Márkus György tartalék-zsűritagként közreműködött. Champagne és Burgundia szakértője már a tavalyi világbajnokságon megismerte a verseny értékelési rendszerét, most újra több száz bor közös kóstolásával és véleményezésével segítette a konzultációt.
A Master Sommelier jelölt Szentkirályi Orsinak a háttérmunkákban, a minőségbiztosításban jutott feladat, a palackvariáció vizsgálata. A tesztelt és a rendelkezésre álló tartalék palackok összehasonlításával minimálisra redukálták az esélyét annak, hogy akár árnyalatnyi minőségkülönbség miatt a reálisnál kedvezőtlenebb értékelés szülessen egy-egy pezsgő kóstolásakor.