Ámán Attila, a budapesti Big Fish étterem séfje sietett segítségünkre. Csodás tippjeit érdemes megfogadni – ha követjük az ő mozdulatait, kis gyakorlással odahaza is ilyen csodásan tisztíthatunk, filézhetünk és irdalhatunk.
A szálkákat senki sem szereti, ezért érdemes begyakorolni a mozdulatsort: megfigyeltük, levideóztuk, megsütöttük. Tökéletes lett!
A szakember felhívta a figyelmünket arra, hogy a jó ebéd a vásárlással kezdődik. Hogy elkerüljük a csalódást, okvetlen figyeljünk a frissességre.
Hogy senki ne vegyen túltárolt, öreg halat,
beavatott bennünket. Erre figyeljen a halas pult előtt!
A friss hal teste nyomásra rugalmas, visszaáll eredeti állapotába, illata halra jellemző, nem szúrós és nem büdös!
Az egész, nem bontott hal esetében a felszín friss, a pikkelyek fényesek. A szem természetesen duzzadt, élőnek tűnő, csillog, a kopoltyúk élénkvörösek.
A beesett, sápadt szem és a matt kopoltyú legyen gyanús!
Fej nélküli hal esetében a bőr legyen nyálkás, ez a frissesség jele!
A bőr nélküli haltörzs vagy filé tárolás közben nagyon gyorsan veszít a víztartalmából, ezért rövid idő alatt rugalmatlan, kiszáradt, fakó lesz.
A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában, átlagosan évi 4,5 kiló jut egy főre, ami gyalázatosan kevés a 22 kilós európai vagy az 55 kilós portugál átlaghoz képest. Ugye, ön sem tudna úgy élni tovább, hogy sereghajtók legyünk – nem foci ez, hanem konyha, ahol nem veszíthetünk!
Annak ellenére, hogy földrajzi adottságaink remekek, természetes folyó- és állóvizeink még mindig jelentős halfaunával rendelkeznek,
az utóbbi 150 évben jelentősen visszaesett a halfogyasztás.
Ebben természetesen szerepet játszik a folyami szabályozás és a megváltozott életszemlélet is, de nem intézhetjük el egy vállrándítással: egészségünk szempontjából is fontos, hogy hal kerüljön az asztalra, nemcsak karácsonykor, hanem gyakran, lehetőleg heti egy-két alkalommal.
Ugyan számos fajta kapható idehaza, a legnépszerűbb még mindig a ponty, ami nem véletlen, hiszen húsos, ízletes fajta, egyre több helyen kapható minőségi változat – nem igaz az a közhiedelem, hogy mindegyiknek vastag, iszapízű zsírpárna van a pikkelyei alatt.
75 százalékát adja a magyar haltenyésztésnek, az egyetlen olyan halfaj hazánkban, amely mögött tudatos genetikai szelekció van. Legyünk büszkék rá:
a világon példa nélküli a pontygénbankunk,
amelyet a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet üzemeltet.
Hogy a hazai halas iparágat felhúzzák, 2014-ben elindult a Halászati Operatív Program (HOP), és kampányuk, a Kapj rá! – a recepteken, a boltokon és az éttermeken túl az egészségi szempontokat is megpróbálják népszerűsíteni, amibe beletartozik az, hogy nem kilométerek ezreiről ideutaztatott fagyasztott árut ajánlanak, hanem friss hazai halat.
Egészségére!
A hal kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedússága, valamint könnyű emészthetősége miatt egészséges tápanyagforrás. Nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6) tartalmaz. Fogyasztása különösen fontosA nemzetközi felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szív- és érrendszeri, továbbá a szemmegbetegedések kialakulásának kockázata. A halhúsból származó omega-3-zsírsavak és a gyümölcsökben, zöldségekben lévő növényi rostok együttesen csökkentik a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakoriságát.
Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára korábban azt mondta: az egy főre jutó csekélyke halfogyasztás fele importból származik. Ez is zömmel télen, a karácsonyi időszakban fogy el.
Nem kéne, hogy így legyen. Ne higgyük, hogy nincs elég áru idehaza: a természetes folyó- és állóvizek mellett 25 ezer hektárnyi halastavunk van, ahol ellenőrzött körülmények között nevelik a halakat – a fagyasztott tengeri halakkal szemben nem fordulhat elő nehézfém-szennyezés. Az sem elhanyagolható előnye a friss hazai húsnak, hogy
a mélyhűtött zacskók tömegének akár a fele is víz lehet;
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a lakosság 52,9 százaléka mégis a fagyasztott halat preferálja. Ön ne tegyen így!