A tej már nem annyira menő, a joghurt vette át a helyét, ezt esszük és adjuk a gyereknek is. Hiába kap reggelit az oviban, valami kell ébredés után a gyomrába, kanalazni viszont nincs idő, ezért praktikus a palackos megoldás. Ugyanez a helyzet az irodába rohanó felnőttel, útközben felhörpinti, azt hiszi, most valami egészséges megoldást talált,
a színes, karcsú palackban viszont rágóízű folyadék lötyög.
Számomra azonban egészen mást jelentene a joghurtital, mint amit ezekben a palackokban találok. Joghurtra gondolnék, olyanra, ami éppen csak annyival hígabb a rendes, poharas eredetinél, hogy kulturáltan meg lehessen inni. Házilag elég szimpla téma: joghurt, gyümölcs és turmixgép kell csak hozzá.
Készítsen ivójoghurtot házilag!
Alapanyagok:
2 dl teljes natúr joghurt
egy nagy marék gyümölcs vagy egy nagy kanál házi lekvár
egy deci tej
kevés méz, cukor vagy édesítőszer
Az alapanyagokat összeturmixolom. A tej mennyisége a gyümölcs víztartalmától függően lehet kevesebb vagy több, érdemes utólag hozzáönteni, és érzéssel szabályozni az ideális állagot.
Érthető módon azonban a legszorgosabb anyukának sincs kedve minden reggel turmixolni.
Milyen jó lenne találni egy terméket, ami finom, gyümölcsös, javarészt joghurtot tartalmaz, és nem túl cukros.
Körülnéztünk a boltokban, végigböngésztük a Lidl, az Aldi, a Spar, a Tesco és a CBA ivójoghurtjait, és mindet megkóstoltuk. Igyekeztünk egy íz mentén maradni, kihagytuk az értelmezhetetlenül kis méretű termékeket, valamint a tejitalokat és az ízesített kefireket is.
Az első probléma, hogy szinte mind zsírszegény: ha tejből, ha joghurtból készül, mindkettő kiherélt verzió. Így aztán se íze, se állaga. A kalóriatartalma viszont nem lehet kicsi, mivel mindegyik rettenetesen cukros, édes. Ennek pedig így semmi értelme. Lehet zsírszegény terméket kínálni a fogyni vágyóknak, akkor viszont legyen cukormentes is. Ugyanakkor nagy választékban kellene lennie teljes, módosítatlan zsírtartalmú alapanyagból készült italoknak. Ilyen azonban nem létezik. A Magyar Élelmiszerkönyv megengedő a joghurtok meghatározásában, erjesztett, savanyú tejkészítmény lehet bármi, amiben pasztőrözött tej van, és valamilyen ízesítőanyag, még az is, ami nem tartalmaz élőflórát.
Az ivójoghurtok emellett nagyon drágák is: a kilónkénti ár a 900 forintot is elérheti.
A kóstolás során nagyon sok rossz ízűvel találkoztunk, de mind közül talán a Parmalat váltotta ki a legnagyobb felháborodást. Voltak elfogadható minőségű darabok, a Danone Activia és a Sió például iható volt, de még ezek is messze állnak attól az ideális minőségtől, amiről álmodoztunk.