Borból sört? Igen, már ez sem lehetetlen!
![Olekszandr Kovács boros söre](https://cdn.origo.hu/2023/12/yTtcsuEJhMohKy_kOo_ggSbF52Fvdz5VLxpqDS_m4Go/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgxY2U5MWFkZGRlNDQxMjFiNWJhNzkzMzFhNGQ2MDUx.webp)
Az Ungvárral szomszédos Koncházán élő Olekszandr Kovács eddig elsősorban a borairól ismeretes Kárpátalja szerte. Királyleánykájával és rizlingjeivel számos versenyen végzett dobogós helyen.
Az idei tikkasztó nyár folyamán ötlött fel benne, hogy olyan ital előállításába fog, aminek az alapanyaga a bor vagy a must, ám a sörhöz hasonlóan üdít. Mivel a keleti szlávok körében a fröccs ismeretlen fogalom, nekifogott, hogy megalkossa a borból készült sört.
A borsör előállítása tulajdonképpen megegyezik az árpából készült habzó ital főzési eljárásával. Azzal a különbséggel, hogy ennek alapanyaga a szőlő leve, de ugyanúgy maláta, komló és víz hozzáadásával készül. Kovács mester borból készült kézműves sorének pontos receptúrája azonban szigorú titkot képez – állítja a kárpátaljai 7dniv.info hírújság.