Az amerikai Kuka Xoco cég növénytechnológiával foglalkozó szakemberei saját állításuk szerint megtalálták a módszert, mellyel előállítható az úgynevezett gyógyászati csokoládé. Az új termék mindössze harmincöt százalékban tartalmaz cukrot és zsírt.
A csokoládé kulcsösszetevője a kakaó, amely többfajta antioxidánst és ásványi anyagot is tartalmaz:
védi az idegrendszert, csökkenti a stroke és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.
Balszerencsénkre ez a csodás alapanyag szörnyen keserű. A gyárak ezt a problémát cukorral és zsírral oldják meg, ez a két plusz alapanyag azonban felülírja a kakaó pozitív élettani hatásait.
Az új hozzávaló, amelynek a gyógycsokit köszönhetjük, egy Bolíviában és Peruban termesztett növény, mely visszafogja a kakaó keserű ízét: már néhány mikrogramm képes elbánni nagyobb mennyiségű kakaóval. Így a megszokottnál sokkal kevesebb, mindössze harmincöt százaléknyi cukorra és zsírra van szükség.
Gregory Aharonian, a Kuka Xoco elnöke és vezető tudományos munkatársa a nemrég tartott World Chocolate Forumon elmondta:
„Ez az új módszer lehetővé teszi, hogy kevesebb cukrot és zsírt használjunk a csokoládégyártás során. A kakaó gyógyászati szerepe így valóban kihasználható”.
A cég hosszútávú célja, hogy kifejlesszék a csokoládét, mely mindössze tíz százalékban tartalmazza a kriminalizált összetevőket, azonban az íze is finom marad. Aharonian hozzátette: „A csokoládéipar megkettőzheti éves bevételeit, ha az élelmiszeripar mellett az egészségügyet is megcélozza”.