Ne rettegjen a rizstől, itt egy bombabiztos recept!
2015. november 06. 09:00
Vágólapra másolva!
Csak kicsivel hosszabb időt és néhány plusz mozdulatot kell megtenni egy olyan, tökéletes állagú rizsért, amiről nem is tudtuk, hogy lehet ennyire intenzív is.
A rizsköret tapadós, szétfőtt, mócsingokban álló förmedvény lenne, aminek az égvilágon semmi íze nincs, vagy éppen csak a víz hagy nyomokat benne?
Dehogy: a rizs lehet illatos, ízes, csodálatosan pergős állagú köret, sőt, főétel is, ha egy egészen kicsivel több időt és figyelmet szánunk neki.
A csodálatos módszer
A rizsfőzés szuper technikáját Yotam Ottolenghi séftől tanultuk, aki az izraeli konyha nagymestere, különösen zöldséges ételeiről híres.
Valamivel több időt vesz igénybe, mint az egyszerű, megszokott párolás vagy főzés, de hihetetlen eredményhez vezet. Első próbálkozás után csodálkozik rá az ember, milyen jó is a rizs saját íze, ha ki tudjuk hozni belőle.
Pergős rizs lépésről lépésre
Jó alapanyag kell hozzá, nem nagyon érdemes spórolni rajta, ha igazán jót akarunk. Jázmin vagy basmati a nyerő.
A rizst kétszeres mennyiségű hideg vízbe áztatom egy órára.
Egy nagy lábosban kb. ötszörös mennyiségű (100 gramm rizshez kb. 5 dl) vizet forralok, megsózom.
Beleszórom a rizst és nagy lángon zubogtatva 5 percig forralom.
Leszűröm, félreteszem, hagyom lecsöpögni.
A lábosban vajat olvasztok és hozzáadom a fűszereket vagy más ízesítőket, amiket éppen használni akarok.(A képen látható citromos rizshez a citrom lereszelt héját és levét kevertük el egy kanál olvasztott vajban.)
Belekeverem a rizst, lefedem, nagyon kevés folyadékot öntök alá és a legalacsonyabb lángon hagyom párolódni, egészen addig, míg meg nem puhul.
Ha kész, félreteszem, és egy tiszta konyharuhával letakarom. 10 perc pihenés után már tálalható is.
További kedvenc fűszereink, alapanyagaink, amit szeretünk rizshez adni:
aszalt gyümölcsök, mazsola, datolya vagy aszalt sárgabarack – a rizs is édeskés lesz tőlük
fűszerek: fahéj, római kömény, kurkuma
bármilyen friss zöldfűszer
olajos magvak, pl. szeletelt mandula, pisztácia, kesudió
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!