A csípős paprika különösen egészséges, leginkább akkor, ha zsírral együtt fogyasztjuk. Az új-zélandi Massey Egyetem tanára, David Popovich évek óta kutatja a csípős paprikát, közben meggyőződéses híve lett.
Mindenre teszek”
– foglalta össze velősen.
Az érdem a kapszaicin nevű összetevőé, amelynek antioxidáns, gyulladásgátló és
rákprevenciós hatásai vannak az emberi szervezetre.
Popovich a laboratóriumi vizsgálatai során bebizonyította, hogy e anyag hatására csökken a rákos sejtek burjánzása. A dolog mechanizmusát még nem értik a kutatók, Popovichnak azonban van egy elmélete.
Szerinte a kapszaicin úgynevezett apoptózist idéz elő, ami nem más, mint programozott sejthalál. Ha minden igaz,
ennek köszönhető a rákos sejtek elpusztulása,
és új, egészséges sejtek keletkezése. „Ez az egyik magyarázat arra, hogy a kapszaicin és egyéb növényi összetevők hogyan képesek megelőzni, illetve kezelni a rákos sejteket” – tette hozzá Popovich.
Minél inkább csíp a paprika, annál több benne a kapszaicin, azonban
ez mégsem jelenti azt, hogy a legcsípősebb egyben a legegészségesebb is.
A mexikói kutatóközpont, a Research Center for Food and Development kutatója, José de Jesús Ornelas-Paz szerint alapvető fontosságú, hogy a kapszaicin mellett milyen más összetevőket találunk. A pozitív egészségügyi hatások ugyanis kizárólag bizonyos vegyületek interakciójaként jöhetnek létre: „A csípős paprikákat úgy képzeljük el, mint a bioaktív összetevők kellemes koktélját”.
Ebben mi is jók vagyunk
Idén egy magyar termék, a Spirit of Attila nyerte meg a Lousiana államban megrendezett csiliszószversenyt.Jó hír, hogy
az aprítás és a főzés csak jót tesz neki,
ugyanis ezek során növekszik az emberi test számára feldolgozható összetevők mennyisége. Fontos azonban, hogy mindig zsiradékkal fogyasszuk, a kapszaicin ugyanis zsírban oldódó molekula – a szervezet számára csakis így hasznosítható.
A kutatók tehát mindenkit a csípős paprikák és különböző szószok fogyasztására biztatnak. Azonban érdemes elolvasni a termékek címkéjét, hogy kiszűrjük azokat, amelyek felesleges hozzáadott cukrokat tartalmaznak, vagy túl sok nátriumot. Popovich szerint egy ideális szósz vörös habanerót, ecetet, sót és egy kis fokhagymát tartalmaz.