Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a munkájukat főként a Dunántúlon rendkívül megnehezítette az időjárás, mert a kora tavaszi csapadékos időben csúsztak a lehalászások, a nyári nagy hőség pedig a ragadozóállományt tizedelte meg.
Horvátországból nagy mennyiségű, olcsó édesvízi halat hoztak be az országba. A szomszédos országból származó hal ára azért rendkívül alacsony, mert ott a gazdaságok nemzeti forrásból jelentős támogatást kapnak, ráadásul a jobb éghajlati feltételek miatt hosszabb a tenyészidő. Emiatt idehaza
nyáron esett a hal ára,
ami nagymértékű veszteséget okozott a hazai termelőknek a vezérigazgató szerint.
Az értékesítési, gazdálkodási nehézségek arra sarkallták a haltermelőket és az ágazati szakmai szervezeteket, hogy a saját kezükbe vegyék az értékesítést. A halászati vállalkozásoknak egyre több helyi értékesítési pontra (helyi halboltok, kis feldolgozók, piacok) van szükségük az országban, és fontos a közösségi marketingtevékenység élénkítése is - fogalmazott.
Utóbbi eredményeként - amely egybeesik a belföldi halfogyasztást ösztönözni kívánó kormányzati szándékkal is - jön létre az idén először közvetlenül karácsony előtt az első magyarországi termelői halpiac Karácsonyi halvásár néven Budapesten. A rendezvényt a Magyar Vasúttörténeti Parkban, a Tatai úton tartják december 18-20. között.
A helyszínen nemcsak vásárolni, kóstolni és fogyasztani lehet a halat, hanem tanulni is lehet a halételkészítést. A termelők mellett halászcsárda, halbüfé és látványkonyha is működik a vásáron. Így a vásárlók nemcsak a kereskedelmi árnál olcsóbban juthatnak hozzá a halakhoz, hanem a termelőkkel is személyesen találkozhatnak.
A magyarok ugyanis az év végi ünnepek során fogyasztják el az éves halmennyiség 40 százalékát.
A fejenkénti fogyasztás Magyarországon évente mintegy 4-5 kilogramm közötti, amely lényegesen alacsonyabb a 18 kilogramm körüli uniós átlagnál. Még mindig a ponty a legnépszerűbb, de már sokan keresik a harcsát, a csukát, valamint a süllőt is, illetve a feldolgozott termékeket is. A halárak az idén nem változnak a múlt évihez képest, egy kilogramm élő ponty ára a vásárlás helyétől függően 800-1200 forint között mozog az országban, míg ugyanezen termék feldolgozott formájáért 1200-1500 forintot kérnek - mondta Lévai Ferenc.
Ha tudni szeretné, hogyan kell ügyesen kifilézni a halat, ki ne hagyja ezt a cikkünket!