2016 a törköly éve, állítják a szakik

pálinka
A bírák egyike kóstol az országos pálinka- és törkölypálinka versenyen, Kecelen 2014. május 26-án.
Vágólapra másolva!
Az idei év a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz – állítják a szakemberek. Az eddig mostohán kezelt fajta utoléri a prémiumnak számító gyümölcspárlatokat?
Vágólapra másolva!

Ha pálinkáról van szó, akkor mindenkinek megvan a saját kedvence: van, aki a kajszira, van, aki a szilvára esküszik, a legtöbben a hagyományos, magyar gyümölcsöknél maradnak. A változó ízlés a szakemberek előtt sem titok: „a 2016-os év a törköly nagy kiugrása lehet” – mondta Nagy Sándor, a törkölypálinka kategóriában 2014-ben Champion-díjat nyert Villányi Pálinka igazgatója. „Az előző évek pálinkafesztiváljai és kereskedelmi adatai alapján elmondható, hogy

Nem csak a kerítést szaggatja

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál Forrás: Origo

A bővülő törkölykínálat a jele annak, hogy a régen mostohaként kezelt párlat minőségi javuláson esett át, már nem az a karcos kényszerpálinka, ahogy korábban tekintettek rá. Sokat segített ebben az, hogy 2014-ben a 18 darab ötcsillagos pálinkakiválóság közül 1 törköly- és 4 szőlőpálinka volt. 2015-ben már 3 törköly- és 5 szőlőpálinka nyerte el az ötcsillagos díjat a 18-ból.

„Úgy gondolom, hogy

– árulta el Dömötör Zsolt a 2015-ös évben Magyarország legjobb pálinkája címet elnyert 1 Csepp Pálinka tulajdonosa. „Magyarországon igen változatos a szőlőfajta-kínálat. A népszerű csemegeszőlőkön kívül megtalálhatók a fűszeres fehér, illetve a nehezebb vörös borszőlők is. Megannyi lehetőség. A másik feladat a fiatalok elismerését kivívni.”

Kóstoló az országos pálinkaversenyen, Kecelen Forrás: MTI/Bugány János

Az NRC piackutatásából korábban világossá vált, hogy „a vásárlások jelentős részét képező bolti vásárlás esetén a választás legfőbb szempontja a pálinka minősége, a gyümölcsfajta, amelyből a pálinka készült, illetve ezenfelül az ár a legmeghatározóbb.” A gyakorlati szempontok, mint a saját tapasztalat, illetve az ismerősök ajánlása is fontos.

Verseny van a párlatok közt

„Meglátásom szerint Magyarországon a pálinkafogyasztás kultúrája dinamikus változáson megy keresztül” – mondta Dömötör Zsolt.

A párlatkészítőknek óriási felelősségük van abban, hogy ne térjenek le a helyes útról. Szerencsére egyre kiválóbb termékek jelennek meg a piacon. Kialakult egy egészséges verseny az értő fogyasztókért. Véleményem szerint a kereskedelmi főzdéknek nem az a feladata, hogy az alkoholra szomjazók mennyiségi igényeit elégítse ki, hanem az, hogy egyre nagyobb tömegben készítsenek minőségi pálinkát. A közös célunk az, hogy az egyéb divatos alkoholtermékek szoruljanak háttérbe a finom hazai párlatokkal szemben.”

Mi a törköly?

A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből lepárolt szesz, az egyik legrégebbi pálinkafajta. Ne tévesszük össze a szőlőpálinkával, melyet lecefrézett szőlőszemekből készítenek. Törkölynek nevezzük a szőlő feldolgozása után a szőlőprésben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot.

A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből, kizárólag Magyarország területén készítettek és palackoztak, édesítés, ízesítés és színezés nélkül. Magyarországi eredetvédelmét uniós rendelet garantálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről