A hazai boltok kínálata alapján 30-35%-os kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát. Megvizsgálták – többek között – a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.
A Nébih Szupermenta teszt szerint az egyiknél alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az előírtnál; egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé- és tejszínaromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót
kötelezik az anyagnorma megváltoztatására.
További két esetben a tejszárazanyag-tartalom nem felelt meg a jelölésen szereplő értéknek.
A diabetikus tejcsokoládék esetében a vonatkozó magyar rendelet szerint a cukormennyiség legfeljebb 3% lehet, amit kizárólag a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredően, természetes módon tartalmazhat: ebbe azonban nem számít bele a fruktóz.
Három terméknél a mérési eredmény meghaladta a megengedett legfeljebb 3%-os értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak hívni.
A csomagoláson található tápértékjelölésen viszont a tényleges cukortartalmak kerültek feltüntetésre.
A 26-ból 3 terméket jelöltek glutén- vagy laktózmentesként. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom a kimutatási határ alatt volt.
A jelölés ellenőrzésekor ismét több pontatlanságot találtak a hivatal szakemberei. Az összetevők felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és
volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót.
Egy másiknál amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevőt, az előírt mennyiségű tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni. Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápértékjelölésében, azaz nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel a tápértékadatokat.
A 26 termékből végül összesen 17-el szemben indult hatósági eljárás. Négy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelynek várható összege félmillió forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.
A kedveltségi vizsgálaton laikus és szakértő kóstolók tesztelték a termékeket külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány szempontok mentén. Ezek alapján
a kóstolók kedvence a Lindt Excellence Finom Tejcsokoládé lett.
Második helyen végzett a Milka Alpesi Tejcsokoládé, a dobogó legalsó fokát pedig a Tibi különleges tejcsokoládé foglalhatta el.
Az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládék tekintetében a kóstolók kedvence a Delaviuda tejcsokoládé lett. A második legjobbnak a Choceur Tejcsokoládé bizonyult, míg harmadikként a Wawel Tejcsokoládé végzett.
Ha kíváncsi, hogy a Ritter Sport, a Torras és a Stürmer csoki mellett még kinél találtak hiányosságokat, kattintsanak: a részletes eredményeket itt tölthetik le!