A torokfájós, köhögős, orrfújós influenza legjobb ellenszere a húsleves és a tea. Ezeréves receptek ezek, nemhogy újat nem lehet velük mondani, de a szervezet maga is okosan jelez, amikor semmi másra nem vágyik, csak erre a két dologra. Az első napokban.
Aztán a harmadik nap felé elkezd rosszul lenni a teától, és gondolni sem akar már a húslevesre, ugyanakkor még mindig hulla. Ha előrelátó volt, és nem egy, hanem minimum négy liter húslevest tett fel főni, akkor a következő napok levesei is meg vannak oldva.
Tea helyett pedig jöhet egy forró limonádé vagy a legmókásabb színű csodatévő gyógytea, ami fűszerekből készül. Mindegyik recept egyszerű,
nem kell sokáig tüsszögve ácsorogni a konyhában, elég csak néha felállni a kanapéról egy-két keverőmozdulat erejéig.
A levesekhez és a forró italokhoz csupa olyan alapanyagot használtunk, amik réges-régi népi nátha-és influenzaellenes csodaszerek: hagymát, gyömbért, citromot, savanyú káposztát és sok mást.
A mindent sárgára festő kurkuma igazi csodaszer, gyulladáscsökkentő hatását sokan vallják, mások szerint fiatalító, rák ellen védő, fogyasztó-zsírégető tulajdonságai is ismertek, bár az utóbbiakban azért nem lennénk biztosak. Az viszont tény, hogy nagyon jólesik, amikor az ember náthás, és fáj a torka.
A gyömbérről és gyógyhatásairól még több ódát lehet zengeni, ebben a teában viszont kifejezetten a csípős íze miatt szerepel.
Olyan, mintha minden egyes korty lemarná a fájdalmat az ember torkáról.
Alapanyagok egy nagy bögréhez:
A fűszereket kis lábosba teszem, felöntöm három deci vízzel, és felforralom. Alacsony lángon főzöm 10 percig. Mézzel, vagy úgy, ahogy van, forrón megiszom.
Nem, nem képzavar: ez az ital tényleg olyan, mint a kedvenc nyári frissítőnk, kifordítva. Se nem tea, se nem limonádé, épp ezért izgalmasabb mindkettőnél. Nem annyira forró, mint a tea, nehogy elfőjenek a gyümölcsökből a vitaminok, ami mégiscsak a dolog lényege. Kicsit izzaszt, de ugyanakkor fel is dob.
Alapanyagok egy nagy adaghoz:
Mindhárom gyümölcsből levágok egy-egy karikát, és a pohárba teszem. A gyümölcsök levét kifacsarom, belekeverek egy nagy kanál mézet, ezt is a pohárba öntöm. A gyömbérből hajszálvékony szeleteket vágok, a többi hozzávalóhoz adom. Vizet forralok, majd hagyom néhány percig hűlni. A meleg vízzel felöntöm a poharat. Elkeverem, megiszom.
Ez az indiai fűszeres fekete tea egyre menőbb itthon is, „chai latte” néven kapható sokfelé, pedig a chai csak annyit jelent: tea.
A különös benne pedig éppen az a plusz, amit a teához ad – ezek pedig a fűszerek. Többféle recept szerint készítik, van, amelyikbe például még egész fekete borsot is tesznek. Amikor már a könyökén jön ki az ovis tea, ez a tejes, habos, fűszeres ital tényleg tud újat mutatni.
Alapanyagok egy nagy bögréhez:
A fűszereket egy kis lábosba teszem, ráöntöm a vizet, felforralom, és csendesen főzöm kb. 3 percig. Hozzáadom a teát, és elzárom alatta a lángot. Hagyom pár percig állni, közben megmelegítem, és ha úgy tetszik, felhabosítom a tejet. A teát egy szűrőn keresztül a meleg tejbe öntöm.
A húsleves nemcsak a beteg testet, de a lelket is gyógyítja,
ezért mi mindig hamarabb teszünk föl egy lábos húslevest, amikor valaki eltüsszenti magát, mint hogy orvoshoz vagy gyógyszerekhez nyúlnánk. A húsleves elkészítési lehetőségeiről és a technológiai trükkökről itt írtunk le sok mindent. Az alábbi levesekhez is ez adja az alapot, leveskockából nem érdemes nekiállni, nem lesz ugyanolyan jó, ráadásul akkor a legendás népi gyógyhatásnak is lőnének.
A legcsodálatosabb ár-érték arányú téli fogás, amihez általában minden van épp otthon - különösen jólesik a lábadozó szervezetnek.
Eredetileg nem egészen úgy készül, ahogy a sarki kisvendéglő kínálja, a hagyma nem ropog, tejszíntől sem fehér a lé, viszont az ízek sokkal intenzívebbek és mélyebbek.
A hosszú időt, míg a hagyma karamellizálódik, sajnos nem lehet elcsalni, ez a leves lelke.
Julia Child receptjéből indultunk ki.
A vajat és az olívaolajat felolvasztom, belekeverem a felaprított fokhagymát és a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, sózom, borsozom, majd alacsony lángon, olykor kevergetve puhára párolom.
Akkor jó, ha egészen sötét, barna színű – ez beletelhet vagy fél órába is, de muszáj kivárni. Ekkor öntöm fel a borral és a levessel, és további 20 percig főzöm, közben a sütőt előmelegítem 180 fokosra. Kis tűzálló tálakba öntöm, a tálak tetejére egy-egy pirított bagettszeletet teszek, sajtot reszelek rá, és a sütőben körülbelül 20 percig sütöm.
A savanyú káposzta és a csili paprika ősi gyógyszerek nátha ellen, ez a leves pedig pont annyira csípős és savanyú, hogy még a vírus által lemart ízlelőbimbók is örülhetnek majd nekik. Cserébe egyszerű, egészséges hideg napon is ugyanolyan jólesik. Igen, valóban hasonlít a korhelylevesre, de a kolbásztól, a csilitől és a gyömbértől mégis egészen más a végső ízhatás.
Alapanyagok 4 személyre:
A sonkát és a kolbászt felaprítom, alacsony lángon kieresztem belőlük a zsírt. Az aprított hagymát ezen párolom meg,
hozzáadom a csilit, majd belekeverem a káposztát is,
és felöntöm a káposztalével és a húslevessel. Óvatosan sózom, borsozom, és kb. fél óra alatt összefőzöm. Tejföllel tálalom.
Ha egyik sem jön be, marad a nyers fokhagyma, mézzel, ahhoz recept sem kell, és biztosan kiűzi belőlünk nemcsak az influenzát, de még az ördögöt is.