A köles, rizs és spenót mellett apró tea leveket és rügyeket is találtak a nyugat-kínai Hszian városában. A feltárás Liu Csi (i. e. 188–141) uralkodó temetkezési helyét érintette – a kutatók analízálták a leletet, összehasonlították a mai modern teafajtákkal – úgy tűnik, az igazán jó minőségű tea már akkor is fontos volt az ázsiai gasztrokultúrában és gyógyászatban.
Mivel a térségben nem nő tea, a lelet és a környékbeli Gurgyam temetőben talált selyemruhák és fémtárgyak alátámasztják, hogy
már a korai időkben is működött a luxuscikkek kereskedelme a Selyemúton.
A kutatás egyik kulcsfigurája, Dorian Fuller a londoni University College archaeobotanikai professzora az eredmények kapcsán elmondta, hogy nagy öröm, hogy a modern tudomány képes bizonyítani és kiegészíteni az ősi kínai kultúrákkal kapcsolatos ismereteinket.
A császári sírból beazonosított tea ritka bepillantást enged az ősi hagyományokra, segítenek megérteni a világ egyik kedvenc italát.”