Gyerekkorunk menzái és anyukáink konyhája is, liszttel sűrítette a főzeléket. Ha krumplis, ha babos, biztosan rántással vagy habarással készült, a szaftja sűrű volt, néha annyira, hogy megállt benne a kanál.
Néhány évvel ezelőtt, mikor gasztrobloggerek és jobb éttermek jelentek meg a láthatáron, néhány halk hang fellázadt a liszttel sűrítés ellen. Ettől még persze
az ország nagy részében lisztes főzelékek kerülnek az asztalra,
de elindult valami. Sokat tesz ezért a folyamatért például a nemrég általunk is dicsért Főzelékes Feri, megújított főzelék receptjeivel.
Az előző generáció számára a sűrítési módszerek voltak a legfontosabb alapműveletek, amit a kezdő háziasszony meg kellett, hogy tanuljon. Aki ma kezd el főzni, lehet, hogy már nem is ismeri őket, ami nem feltétlenül nagy baj.
A legtöbb főzelék egyáltalán nem igényel sűrítést, hiszen az sok esetben elnyomja az ízeket, elnehezíti az ételt.
A krumpliból vagy krumpli hozzáadásával, a lencséből, sárgaborsóból, babból, sőt, a tökből és a répából készülő főzelékek sem igényelnek sűrítést, bőven elég, ha néhány merőkanálnyit kiveszünk a főzelék levéből és sűrűjéből, leturmixoljuk, majd visszaöntjük.
Az étel könnyebb és sokkal harmonikusabb, tisztább ízű lesz ezzel a módszerrel.
Csak néhány olyan főzelék van, ami egyszerűen elképzelhetetlen sűrítés nélkül: ilyen nekünk a zöldborsó és a zöldbab, talán másnak több ilyen is akad. Erre az esetre jó az étkezési keményítő. Ebből a sűrítő anyagból sokkal kevesebb is elég, mint amennyi lisztből szükséges. Úgy ad egy kis tartást a főzelék levének, hogy nem nehezíti el, és nem nyomja el az ízeit.
Érdemes ezt is ésszel használni, kísérletezni, ki-hogyan szereti. Ha nem akarjuk, hogy megálljon a kanál a főzelék levében, akkor egy fél kiló zöldségből készült főzelékhez elég egy evőkanál keményítő. Fontos, hogy külön kis tányérban, hideg folyadékkal keverjük teljesen csomómentesre, és ezután adjuk a főzelékhez. Ezután már elég csak néhány percig rotyogtatni, és kész is lesz.
Alapanyagok:
A vajat felolvasztom egy lábosban, belekeverem a zöldborsót. Kevés vizet öntök alá, sózom, esetleg, ha kell, cukrozom, és lefedve puhára párolom. Ha megpuhult, felöntöm a tejjel. Felforralom.
Az étkezési keményítőt csomómentesre kikeverem egy kevés hideg tejjel, és a főzelékhez öntöm.
Ha besűrűsödött, elzárom alatta a lángot.
További kedvenc főzelék receptjeink tavalyról itt olvashatók.