Túl olcsó a hús a boltban? Az is baj!
![Vágóhíd, húsüzem, hús, sertés, disznó](https://cdn.origo.hu/2023/12/9mN-J8kKgrjRGEIxeLAurRZN3zeTJNOzF-vh35ZE-Yw/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VjMWRjMzJlYzgxNDRhYjQ5Y2JhZDY5MzA0ZjZjZTUw.webp)
Az ellenőrök mind az öt üzletben megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartást, mivel a forgalmazott friss sertéshús termékek majdnem felét
az önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el.
Jellemző hiba volt például az árképzés során, hogy a csomagolóanyag költsége nem jelent meg az árban, vagy a plusz munkaigény költségeinet hagyták ki – ez leginkább akkor merül föl, amikor a termékeket a kereskedő helybenállította elő például félsertés feldarabolásával. Ez utóbbi szintén jelentősen torzítja a piaci versenyt, hiszen a beszállítók ezektől a költségektől nem tudnak eltekinteni.
A kiszabott termékpálya felügyeleti bírság összege 5 millió forint.
Az árképzés az egyik leglényegesebb eleme a kereskedők közötti tisztességes versenynek, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátásnak, a hazai élelmiszer-előállító vállalatok fennmaradásának, a munkahelyek és ezzel a fizetőképes kereslet megőrzésének. A beszerzési árnál alacsonyabb fogyasztói árak hosszabb távú hatása a piac torzítása, valamint a kereskedők között kialakuló (gyakran fékezhetetlen) verseny, ami az áruellátásban jelentkező problémákhoz, majd később áremelésekhez vezet.