Tavaly októberben elég sokan a szívükhöz kaptak, amikor a WHO és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) közleményben jelentette be, hogy kutatásaik szerint a vörös hús fogyasztása rákkeltő lehet. Ráadásul az egészségtelen kategóriába nagyon sokféle állat húsa bekerült: a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét sem ajánlják.
Ahogy az lenni szokott ilyenkor, a különböző érdekvédelmi tömörülések ellenközleményt adtak ki, félreinformálással vádolva a kutatókat. Pedig a vörös húsok már régóta rajta voltak számos ejnye-bejnye listán - sok egészségtudatos fogyasztó tisztában volt vele, hogy különösen feldolgozott formában és nagy mennyiségben nem okvetlen tesznek jót.
A The Washington Post egy friss cikkében azonban némi fény csillant fel az alagút végén. Bár a tevehús kedvező élettani tulajdonságairól nem mostanában kezdtek el beszélni, sokáig úgy tűnt, ez főleg az arab országoknak fontos téma.
A tevehús már ránézésre is soványabb,
de bizonyos kutatások szerint a protein tartalma a tojáshoz és a sajtokhoz hasonlíthatóan kedvező, nulla közeli a telített zsír szintje és az aminosav, valamint vastartalma is magasnak minősül. Valószínűleg ennek köszönheti kivételezett státuszát és ezért nem került fel a rákkutatók listájára.
Bár azt gondolhatnánk, a tevehús fogyasztásának ötlete a Közel-Keletről származik, az amerikai és angol piacon az ausztrál húsimpotőrök kezdték el terjeszteni. Ausztrália felépítésében ugyanis a tevék fontos szerepet játszottak, mivel jól tűrik az ottani klímát. A gépesítés után azonban már nem volt rájuk szükség, sokukat szabadon engedték és rendesen elszaporodtak. Természetes ellenség híján a kevésbé lakott területeken komoly problémává fajult folyamatosan növekvő számuk, így az ausztrál kormány kénytelen volt megoldást keresni.
A teve fogyasztása így a kenguru mellett szintén kívánatossá vált, mostanra nem csak marha, hanem tevetenyésztők is léteznek Ausztráliában és igyekeznek más országokkal is megismertetni a lehetőséget.
Az amerikai fogyasztók körében annak ellenére is kezd népszerűvé válni,
hogy 20 dolláros, azaz 5000 forint feletti ára egyelőre jóval magasabb, mint a helyi marháé, amit már 4 dollárért, tehát 1000 forint körül be lehet szerezni kilónként.
A beszámolók szerint egyelőre még csak a tudatosabb és pénzesebb vásárlók keresik a tevehúst, de ha nagyobb mennyiségben sikerül megjelenni vele a nemzetközi piacokon, az ára csökkenhet, hiszen a bekerülési költségek valójában még alacsonyabbak, mint a marha esetében.