Az utóbbi évtizedek szépségcentrikus fogyasztása szép lassan ellehetetlenítette számos zöldség és gyümölcs forgalmazását. Az uborka nem lehet túl szőrös, görbe vagy rücskös, mert senki nem veszi meg és például
a dudoros, vastaghéjú körték lassan teljesen eltűnnek a kínálatból,
hiába nagyságrendekkel izgalmasabbak, mint a széles körben kedvelt alexander fajta. Egy francia üzletlánc 2014-ben ugyan remek kampányt indított a csúnya zöldségek és gyümölcsök megsegítésére, de a helyzet nem változott jelentősen.
Pedig a csúnya zöldségek és gyümölcsök felhasználása az élelmiszer pazarlás szempontjából is rendkívül fontos tényező, és egy nemrég megjelent cikk szerint a hibás darabok akár még hasznosabbak is lehetnek az emberi szervezet számára. Bizonyos kutatási adatok ugyanis arra mutatnak, hogy a „heges” almák magasabb antioxidáns tartalommal rendelkeznek. De aki már evett házi almát, az azt is tudja, hogy néha ezek a legfinomabbak is.
Az antioxidánsok számos egyéb pozitív hatásuk mellett fontos szerepet játszanak a rák megelőzésében és segítenek fiatalon tartani az emberi testet, ezért az orvosok minden lehetséges formájú fogyasztásukat támogatják.
A fura formák és
kisebb felületi hibák természetesen nem tévesztendők össze az ütődött vagy romlásnak indult zöldséggel,
gyümölccsel, ez utóbbi elváltozás semmiképpen nem emeli a termék élvezeti vagy más értékét.